Omschrijving

Voordracht door prof.dr.ir. Ad H.M. Verkooijen

Sinds de eerste berichten in de wetenschappelijke literatuur verschenen over de toename van de broeikasgasconcentratie in de atmosfeer (~1987) en over de gevolgen die verwacht werden voor het klimaat, zijn de initiële onzekerheden voor het overgrote gedeelte verdwenen. Ook buiten de laboratoria en onderzoekinstituten heeft “Global warming” of klimaatverandering de volle aandacht. Doelstellingen worden op Europese en op nationale schaal geformuleerd. Iedere politieke partij heeft er aandacht voor. Ook op kleinere schaal, in gemeentes en zelfs in huishoudens wordt nagedacht over de manier waarop de stijging van de broeikasgasconcentratie tot staan kan worden gebracht.
Door Europa is in dit verband een duidelijke en concrete doelstelling aangenomen: 20/20/20. Nationaal en locaal wordt daar soms nog een schepje bovenop gedaan.

Veel minder concreet zijn de plannen om de vermindering van de broeikasgasemissie met 20% daadwerkelijk te verminderen of een energiebesparing van 20% te realiseren in 2020.

In de lezing zal begonnen worden met een korte terugblik van 10 jaar tot 2000. De recente ontwikkelingen in doelstellingen en praktijk worden geschetst. Vervolgens zal ingegaan worden op de technische ontwikkelingen die tot 2020, het eerste doeljaar, mogen worden verwacht. Nagegaan zal worden welke drijvende krachten de gewenste transitie in het elektriciteitssysteem teweeg moeten brengen en welke tegenkrachten die belemmeren. De lezing wordt afgesloten met toelichting op de ontwikkeling van technologieën, die na 2020 de verdere transformatie moeten gaan dragen.

Spreker(s)

Tijdens de lezing richt prof.dr.ir. Ad. H.M. Verkooijen zich vooral op het systeem van opwekking en distributie van elektrische energie. De belangrijkste reden daarvoor is dat de elektrische energievoorziening de grootste emittent van broeikasgassen is, vooral van CO2. Verder is het zo dat vergaande energiebesparing zal leiden tot een toename van het elektriciteitsgebruik. Denk daarbij aan de introductie van elektrische auto’s, de vervanging van de exege-tisch uiterst inefficiënte HR ketels voor ruimteverwarming door warmtepompen en zo verder.
Wanneer voor energievoorziening fossiele bronnen vervangen worden door bronnen, die weinig of geen CO2 uitstoten, dan wekken die meestal elektriciteit op. Bij voorbeeld zon PV, kernenergie, windenergie etc. Ook het afvangen van CO2 in het zogenaamde proces van “Carbon Capture and Storage” wordt bij voorkeur ontworpen voor grootschalige afvang bij elektriciteitscentrales en niet bij onze kleine verwarmingketels.

Locatie

Zalencentrum Prinsenhof,

Hoofdstraat 43, 5683 AC Best

Organisator

Regio Zuid

Naam en contactgegevens voor informatie

ir. Gerard van Vucht, t: (040) 252 84 53

gvu@planet.nl