Het Eilandje, bruisende kern v Antwerpen
De dagexcursie van Regio Zuid is deze keer ingezet om de stadsontwikkeling van ons omringende steden goed te blijven volgen. Antwerpen is bezig een zeer ambitieus plan te realiseren.
Met 47 deelnemers hebben wij een volle dag met bewondering kennis genomen van de initiatieven die de stad Antwerpen neemt om het oude havengebied tot een levendige schakel tussen de nieuwe havens en het centrum te maken. Drie nieuwe woonwijken ontstaan rond het ‘Eilandje’, het plein dat als schiereiland in de oudste haven is gesitueerd. Op dit eiland vormt het inmiddels bekende Museum aan de Stroom, het MAS, het culturele centrum.
Van de coördinator communicatie van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen, Leo Verbeke, kregen wij een heldere presentatie van de plannen zodat een beeld ontstond van aanleiding, van de plannen zelf en van de stand van zaken. Gerealiseerde projecten en projecten die vanaf heden tot 2016 gerealiseerd gaan worden.
’s Middags werd de glaswand van het MAS gebruikt om bij toelichting van een gids op elk van de tien verdiepingen uitzicht te hebben op alle projecten en het stadium waarin zij nu zijn. Natuurlijk werd het excursiedeel afgesloten met een bezoek aan de tentoonstellingen van het museum zelf op haar zeven daartoe ingerichte verdiepingen. De vijf vaste tentoonstellingen waarin Antwerpen als de wereldstad, de wereldhaven in machtsvertoon en in mystiek van vooral de koloniale rituelen van leven en dood getoond wordt. Verder het kijkdepot en de wisselende tentoonstelling over vijf eeuwen beeldende kunst van deze stad.
Tijdens de reis en tussen de activiteiten weer alle gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en het netwerk levendig te houden. Zeker bij de afsluiting met een echt Vlaams diner.
Het programma wat wij gevolgd hebben is uiteraard nog eens terug te slaan op de activiteitenpagina’s op 7 juli 2012, u kunt de pagina hier zien.
Start in Best bij de bus |
Koffie in Campus Blairon |
Aanvang presentatie |
Presentatie |
Voor het Felix pakhuis |
Toelichting voor het MAS |
Naar het MAS |
Plaquette van het MAS |
Toelichting vanuit MAS op Antwerpen |
Zicht op de stadsvernieuwing vanuit het MAS |
Bezoek aan de tentoonstellingen |
Diner ter afsluiting |
Omschrijving
In 1989 zou het ontwerp van de Spaanse architect Manuel de Solà Morales het begin inluiden van het voornemen om het vergeten oude havengebied van Antwerpen tot leven te roepen. Een toen zeker karaktervolle wijk met zichtbare historie maar zonder activiteit of actuele functie. Door haar historische plaatsen, haar monumenten en het omringende Schelde – water wel een plek met veel potentieel.
Op weg naar Antwerpen een tussenstop in Turnhout op Campus Blairon, eertijds de nationale rekrutenkazerne van België. Wij hebben daar de gelegenheid eerst meer te horen en zien over de stadsvernieuwingen van Antwerpen in een presentatie hoe het masterplan voor het havengebied uit 2002 is uitgewerkt tot de huidige staat van opbouw:
Dokken en toegangskanalen doorsnijden het 172 hectare grote havengebied in drie wijken, de 'Oude Dokken', de 'Montevideowijk' en de 'Cadixwijk'. Elk van die wijken is een functie toegewezen voor duurzaam wonen aan het water, jachthaven, cultuur en toeristische attracties. Ambitieuze en spectaculaire projecten.
Na de presentatie gaan we door naar Antwerpen en kunnen wij op eigen gelegenheid dat beeld voor ons zien en tot ons laten doordringen bij de lunch op het plein of in een van de talrijke restaurantjes langs de dokoever. Uiteraard krijgt u van onze gastgevers suggesties waar en wat.
Voorts krijgen wij een rondeleiding met toelichting in het gebied. Vanuit het historische, fraai gerestaureerde St. Felix pakhuis gaan we langs de dokken naar het Museum aan de Stroom (MAS), door het gebouw omhoog met uitzicht over de stad op alle verdiepingen en afsluiting van de rondleiding op het dak van het MAS met een verbluffend panorama van de stad Antwerpen.
Aansluitend en als onderdeel van het programma kan ieder in het MAS naar keuze de vaste collecties en de tijdelijke tentoonstelling van dat moment bezoeken.
Het MAS is het hoog optorenend centrum van het eiland. Met het winnen van de prijs voor het beste concept verwierf het architectenbureau Neutelings Riedijk de opdracht tot het ontwerpen van een museum waarin alle decentraal ondergebrachte museale collecties over de relatie van Antwerpen in de laatste 5 eeuwen met en tot de wereld zouden moeten worden samengebracht. In 4 verdiepingen zijn de thema’s macht, wereldstad, wereldhaven en boven – en onderwereld weergegeven. In de overige 6 verdiepingen en souterrain zijn naast receptie, restaurant en kantoren ondermeer workshop - ruimten, een kijkdepot waar het beheer van de collectie zichtbaar is en een verdieping met wisselende actuele tentoonstellingen.
Op de terugweg sluiten wij de dag af met een diner in Turnhout. Het restaurant daar is onderdeel van de Campus Blairon, het gebouw waar onze dagexcursie begon. Het interieur van het restaurant en de diners doen echter in het geheel niet meer aan de vroegere functie denken. Na het diner wordt de terugreis voortgezet en zijn wij om 20.30u in Best bij het NS - Station.
Vanaf opstapplaats tot eindpunt verplaatsen wij ons per bus.
08.45 uur Verzamelen en om
09.00 uur vertrek vanaf het station Best,
09.45 uur Aankomst in Turnhout de Campus Blairon, ontvangst met koffie en gebak,
10.15 uur presentatie over de stadsontwikkeling van Antwerpen,
11.45 uur vertrek naar Antwerpen,
12.30 uur Lunch op eigen gelegenheid bij de dokken,
13.30 uur Rondleiding met toelichting vanuit het Felix Pakhuis, over het Eilandje en eindigend op het dakterras van het Museum aan de Stroom,
14.30 uur Gelegenheid tot bezichtiging van de vaste collecties en de gelegenheidstentoonstelling in het MAS,
16.45 uur Vertrek uit Antwerpen,
17.30 uur Diner in Turnhout,
19.30 uur Vertrek vanuit Turnhout,
20.30 uur Aankomst in Best bij het station.
Spreker(s)
De presentatie en toelichtingen worden verzorgd door deskundigen van de Dienst Stadsvernieuwing Antwerpen en de dienst Antwerpen Averechts
Locatie
Best - Antwerpen - Turnhout - Best
Organisator
Regio Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
drs. ing. Cor van den Bosch, t: 06 5063 8128 of via onderstaand e-mailadres: