Omschrijving

De wereld is begonnen met het bouwen van ITER, Een reactor die 500 MW fusie-energie, 10 Keer meer dan het vermogen dat nodig is om de reactie in stand te houden, zal genereren. De wereld is in dit geval: Europa, Japan, Rusland, De Verenigde Staten, China, Korea en India.

Feitelijk is de fusie­gemeenschap wetenschappelijk al meer dan 10 jaar klaar om met ITER te beginnen, omdat de belangrijkste doelstelling, de opsluiting van een voldoende dicht plasma bij de betreffende temperatuur van een paar honderd miljoen graden, inmiddels een koud kunstje is.

Toch moeten er nog enkele belangrijke technologische en wetenschappelijke obstakels worden aangepakt bij ITER voordat we fusie energie op grote schaal kunnen inzetten: de interactie van de enorme hitte en deeltjes stroom op de reactorwand, de controle van het fusie vuur en de nieuwe verschijnselen geassocieerd met het in stand houden van de reactie en het maken van tritium om er maar vast een paar te noemen.

Deze presentatie zal u op de hoogte brengen van de geschiedenis, het heden en de toekomst van het fusieonderzoek en zal ingaan op de belangrijkste uitdagingen voor ons om een fusiereactor te realiseren, terwijl het onderwerp is ingebed in een bredere discussie over de wereldwijde behoefte aan duurzame energie.

Spreker(s)

Dr. R.J.E. Jaspers
Associate Professor at Eindhoven University of Technology (TU/e)

Locatie

Collegezaal 10 (Auditorium TU/e)

Den Dolech 2, Eindhoven

Organisator

Regio Zuid

Naam en contactgegevens voor informatie

Huub de Ridder

hjt.deridder@gmail.com