Omschrijving

Naast de Micro-elektronica is er nu ook de Micro-fotonica, waarbij in analogie met de elektronische chips (IC’s), waarin diverse elektronische componenten op een generieke manier op microschaal zijn geïntegreerd op hetzelfde basismateriaal namelijk Silicium, fotonische chips (PIC’s) worden gemaakt door het op microschaal op een generieke manier diverse fotonische componenten, op het zelfde basismateriaal namelijk Indium Fosfide (InP), te integreren. De PIC’s gaan de IC’s niet vervangen maar bieden juist nieuwe functionaliteiten waarmee verbeterde of nieuwe functionaliteiten en applicaties gecreëerd kunnen worden.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van deze nieuwe technologie waardoor er diverse economische activiteiten rondom deze technologie zich zijn gaan ontwikkelen. Ook kan toepassing van deze nieuwe technologie in high-tech applicaties leiden tot een toename van de bedrijvigheid in deze regio. Om deze kansen optimaal te benutten, is er in de Brainport regio een Photon Delta cluster opgericht dat het centrum voor geĂŻntegreerde fotonische technologie in de wereld moet gaan worden.

Fotonica is de discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking van elementen die elektrische stroom omzetten in licht (fotonen) en elementen die licht omzetten in elektrische stroom (electronen). Bekende voorbeelden zijn LED’s die tegenwoordig overal in verlichting gebruikt worden, zonnecellen en halfgeleider lasers die gebruikt worden voor de communicatie over glasvezel.

In dezelfde technologie, die gebruikt word om halfgeleider lasers te maken, worden ook de fotonische chips gemaakt. Deze chips worden o.a. gebruikt in de datacommunicatie voor het slim verwerken van data stromen, maar bieden ook de mogelijkheid om heel nauwkeurig te meten waarbij het formaat en gewicht van de chip het mogelijk maakt deze nauwkeurige metingen in bijvoorbeeld vliegtuigen en ruimtevaartuigen toe te passen. Fotonische chips zullen de komende decennia in steeds meer apparatuur en machines worden ingebouwd. De verwachting is dat dit zal leiden tot verbetering van bestaande fotonische toepassingen en het mogelijk zal maken om bestaande toepassingen in nieuwe markten te gaan inzetten. Belangrijker is de verwachting dat er met deze nieuwe technologie volledig nieuwe producten en markten gaan ontstaan zoals dat ook in de Mikro-elektronica is gebeurd.

De Brainport Regio speelt een belangrijke rol voor deze technologie waarbij er niet alleen bedrijven, actief in de fotonica, zich kunnen ontwikkelen maar vooral dat de high-tech bedrijven volop aanwezig in deze regio direct kunnen profiteren van deze nieuwe technologie. Een van de fotonische bedrijven neemt op korte termijn een nieuwe productie faciliteit in gebruik waarin de apparatuur aanwezig is om die fotonische chips te produceren. Daarnaast ontwikkelen er zich meer bedrijven actief in de ontwikkeling en toepassingen van deze chips.

Spreker(s)

Prof. Dr. K. (Kevin) A. Williams (TU/e, Eindhoven), faculteit Electrical Engineering, hoogleraar en leider afdeling Photonic Integration at TU/e (COBRA research institute). Presentatie is in het Engels: Generic Photonic Integration / Results.
Dhr. R. (Richard) Visser (SMART Photonics, Eindhoven), CEO, SMART Photonics. SMART Photonics is een onafhankelijke leverancier van optische componenten (chips).
Dhr. P (Pim) Kat (Technobis Group, Alkmaar), CEO. Technobis is gespecialiseerd in het ontwikkelen en verkopen van glasvezel meetsystemen en -applicaties.
Dr. K. (Katarzyna) Lawniczuk MSc (TU/e / JePPIX, Eindhoven), JePPIX. coördinator, JePPIX ondersteunt organisaties om toegang te krijgen tot het ontwikkelen van fotonisch geïntegreerde chips. Kerndoelstelling hierbij is “low cost development” en “rapid prototyping”met behulp van Multi Project Wafer runs. Presentatie is in het Engels.

Locatie

Deel van het jaarcongres Valleys of the Future

Leeuwarden

Organisator

Regio Zuid

Naam en contactgegevens voor informatie

drs. ing. C. (Cor) van den Bosch, t: 06 50638128 e: jocobowi@onsbrabantnet.nl

jocobowi@onsbrabantnet.nl