Suikerfabriek Dinteloord
Omschrijving
De bietsuikerindustrie, in Nederland 150 jaar oud, wordt gekarakteriseerd door een continu proces van rationalisering, modernisering, schaalvergroting en organisatorische / bestuurlijke aanpassingen.
De West – Brabantse “Suikerhoek” is al vanaf 1900 het centrum, waar honderd jaar geleden in 1908 met 21 van de 32 Nederlandse bedrijven de eerste coöperatieve suikerfabriek Dinteloord werd opgestart.
Mede onder invloed van een Europees beleid is de bietsuikerproductie geconcentreerd in twee moderne en efficiënte fabrieken in respectievelijk Hoogkerk en Dinteloord, als een business unit van Royal Cosun, een internationale producent van voedingsmiddelen en ingrediënten.
Een goed geleide logistieke organisatie staat gedurende 3 á 4 maanden per jaar borg voor een gelijkmatige aanvoer van ca. 21.000 ton bieten per dag ( 800 vrachtwagenladingen). Tijdens het bedrijfsbezoek zien wij hoe vervolgens de bieten in een continu proces van opslaan, reinigen en versnijden worden verwerkt waarna in meerdere stappen ( ruwsap – dunsap – diksap) het gehalte suiker van 15 % naar 70 % wordt geconcentreerd. In grote vacuüm kookpannen wordt het sap verzadigd met suiker, waarna onder toevoeging van fijne suikerkristallen een kristalbrij met veel kristallen en weinig sap ontstaat. Na afkoeling gaat de dik – vloeibare massa van kristallen en stroop naar de centrifuge, waar de stroop door een wand van zeer fijn gaas wordt geslingerd.
De suiker wordt in silo’s opgeslagen. De stroop, melasse, is de grondstof voor de fabricage van alcohol (zie voor informatie internet o.a. Wikipedia).
Het proces vraagt veel warmte van relatief lage temperatuur. Tegendruk – stoommachines leveren hiervoor lage – drukstoom. Een deel van de elektrische energie wordt aan het landelijke net geleverd. Veel aandrijving geschiedt met behulp van frequentie geregelde motoren.
De organisatie vereist een gemotiveerde en soepele inzet van alle medewerkers. Na de volcontinue campagne zijn ze druk bezig met opruimen, schoonmaken, reparatie, onderhoud en nieuwbouw.
Hoewel het proces van bietsuikerproductie niet fundamenteel is gewijzigd, hebben de steeds grotere en efficiëntere mechanische en elektrische aandrijvingen de groei en modernisering van de suikerindustrie sterk beïnvloed.
Na de rondleiding in het bedrijf volgt een bezoek aan het museum. Een groep van voornamelijk gepensioneerden verenigden zich in de “Stoomclub Suiker Unie”. Zij hebben met ondersteuning van de directie de machines en installaties gerenoveerd en geplaatst op een daarvoor beschikbaar gestelde ruime vloer binnen de fabriek. Daar staan nu de aandrijvingen, zoals stoommachines, gelijkstroom en verschillende soorten wisselstroom generatoren en motoren waaronder zeer mooie exemplaren van voor de eerste wereldoorlog. Met de schakelinstallaties staat daar een historie van 100 jaar te pronken. Tijdens uw bezoek kunt u ze in levenden lijve (sommige draaien zelfs) zien. Zie ook www.stoomclubsuikerunie.nl.
PROGRAMMA
- Ontvangst; koffie; (historische) film
- Rondleiding suikerfabriek
- Bezoek aan het Historisch Industrieel Erfgoed
BIJZONDERHEDEN
Het is druk op de weg tijdens de campagne.
Locatie
Suikerfabriek Dinteloord, Noordzeedijk 113
Dinteloord
Organisator
Regio Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
Informatie bij ir. Gijs Schoonewelle, tel.: 0032 3 6667787.