Zomerexcursie “Ruimte voor de Waal”
Omschrijving
Onze jaarlijkse dagexcursie voor leden maar zeker ook voor hun partners en introducés. Altijd weer een interessant onderwerp in een aangename dagbesteding voor iedereen. Dit keer een stukje Nijmeegse historie langs de havenkade, kennismaking met een project van ambachtelijk koffiebranden en bierbrouwen in een prachtig historisch pand en als hoofdthema de verruiming van de Waal. Een rondleiding met zicht op de werken tussen prachtige uitzichten op de rivier.
Waarom dit unieke project? De Waal maakt bij Nijmegen een scherpe bocht en vernauwt zich daar bovendien als een flessenhals. Extreme wateraanvoer in 1993 en 1995 maakte duidelijk dat de rivier hoogwater niet kan verwerken. Om in de toekomst overstromingen te voorkomen krijgt de Waal meer ruimte. Die wordt gemaakt door de dijk zo’n 350m landinwaarts te verplaatsen en in het nieuwe buitendijkse gebied een grote nevengeul te graven. Deze maatregelen zorgen in extreme omstandigheden voor een waterstanddaling van zo’n 35cm. Door de aanleg van de nevengeul ontstaat er een langgerekt eiland in de Waal. Op de nieuwe noordoever komt de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 woningen, met nieuw aan te leggen bruggen verbonden met het eiland en zo met de historische binnenstad. Straks stroomt de Waal dus niet meer langs, maar door Nijmegen.
Om 09.00 uur vertrekken we met de bus vanaf station Best naar Koffiehuis & Branderij Coffyn, gelegen in het oude centrum van Nijmegen, waar we worden ontvangen met koffie en gebak. Daar zal een demonstratie van het branden van koffie worden gegeven en kan van de koffie worden geproefd. Parallel wordt een rondleiding gegeven in het historisch centrum van Nijmegen. In Coffyn krijgen we ook onze lunch.
Na de lunch gaan we naar het informatie centrum “Nijmegen omarmt de Waal” aan de Waalkade, waar we uitleg krijgen over het project. Daarna begeven we ons naar de overzijde van de Waal voor een rondleiding over het project.
In de namiddag gaan we terug naar het historisch centrum naar het Brouwers café de Hemel. Hier worden de verschillende stappen van het brouwen van bier gedemonstreerd en ook het verwerken van het bier tot mosterd, azijn en ook whisky, likeur en jenever. Daarvan dorstig en hongerig geworden krijgen we daar een Brouwersmaaltijd aangeboden tijdens welke enkele van de lokaal gebrouwen bieren en vruchtensappen kunnen worden geproefd.
*Foto: gemeente Nijmegen.
Locatie
en Brouwers café De Hemel te Nijmegen
Organisator
Regio Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
ing. J. (Koos) Mulder, t: 06 39681065