Connected tennis: next level innovatie in de tennissport

In de door Wawrinka gewonnen Australian open, heeft Nederland dit jaar geen hoofdrol gespeeld. Toch is enig tennis talent ons land niet vreemd. Verschillende verklaringen doen de ronde; licht het aan de spelers van nu, is het een mentaliteitskwestie, loopt de populariteit van tennis achteruit en daarmee de beschikbare spelers? Of zou het ook met innovatie en technische noviteiten te maken kunnen hebben? KIVI Sports Engineering organiseerde een middag symposium rondom 2 van de nieuwste technologische innovaties in tennis en zag niet alleen kansen voor de sport, maar ook commerciële kansen.

Sportinnovatie ideeën

Dagvoorzitter Arno Hermans trapt af met een leuke introductie en betrekt de bezoekers meteen bij het onderwerp; welke vragen en ideeën zijn er in onder de bezoekers? Uit verschillende hoeken komen ideeën en oplossingen. Bijvoorbeeld om mentale weerbaarheid met neuro-feedback te verbeteren. Of tennis techniek objectief meetbaar te maken, wellicht mbv sensoren in de bal of het meten van de druk op de voeten tijdens het raken van de bal. Ook wordt er ingegaan op hoe het gevoel van de sporter zich verhoudt tot zijn techniek en in hoeverre dat individueel bekeken moet worden, dan wel vergeleken kan worden met andere spelers. Ook het meten van het energieverbruik en vastleggen van iemands tactiek kan volgens de aanwezigen bijdragen tot verbeterd inzicht.
Dan volgen de sprekers. Zij vertellen over wat er al mogelijk is met hun nieuwe technologie en dit gaat in sommige gevallen zelfs al verder dan wat er in de ideeën rond voorbij gekomen is!

 


Playsight smartcourt

Het in Isräel gestarte Playsight heeft het ‘smartcourt’ ontwikkeld. Dit is een systeem wat relatief eenvoudig te installeren is op een tennis court en wat vervolgens alle tennisbewegingen volgt, registreert én herkent. Op basis van de video beelden van de 5 camera’s, kan het systeem met behulp van beeldherkenningssoftware heel veel inhoudelijk feedback geven. Zo kan een service herkent worden en zodoende het slagingspercentage worden bijgehouden, de snelheid van de bal, of een bal in of uit is en nog veel meer aspecten! En uiteraard kun je video analyse naderhand doen, door beelden van je tennis spel uit verschillende hoeken terug te kijken.
De combinatie van hardware en software maakt dat de mogelijkheden haast eindeloos zijn en dat er ook juist slim met de enorme hoeveelheden data die gegenereerd worden, moet worden omgegaan. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het systeem is behoorlijk goed; de positie van de bal kan tot op 1cm nauwkeurig bepaald worden en zo’n 90% van de bewegingen wordt goed door het systeem herkend. Zelfs de spin van de bal kan worden waargenomen.
Niet alleen denkt Playsight met hun generieke hardware de tennissport te kunnen bedienen, ook zijn ze software aan het schrijven die andere balsporten kan ‘tracken’. Het systeem is nog in ontwikkeling en men beloofd verder te verbeteren, maar nu al lijkt er voor zowel topsport als breedtesport veel effect te behalen.

 


Babolat Play

Bij voorbaat is dit al een hele bijzondere lazing, aangezien dit de eerste keer is dat er in Europa (!) inhoudelijk de nieuwste innovatie van Babolat gepresenteerd wordt! Daarmee heeft KIVI Sports Engineering een leuke primeur.
Het Franse Babolat bestaat al sinds 1875 en maakt tennis rackets. Interessant om te zien hoe ze zelf de lezing aftrappen met foto’s van tennis rackets door de jaren heen, met de conclusie dat daar erg weinig ontwikkeling en innovatie in plaatsvind. Enkele top tennissers spelen al meer dan 10 jaar met hetzelfde model racket, dat dus blijkbaar nog altijd competitief is met nieuwere modellen.
Het interessante van de Babolat Play is dat de innovatie hier gezocht wordt niet in het veranderen van de basis eigenschappen en functionaliteit van het racket, maar in het toevoegen van een geheel nieuwe functionaliteit. Het nieuwe racket van Babolat, de ‘Play’, is namelijke “connected”. Dit connected refereert meestal aan de connectie met internet, maar de essentie ligt feitelijk in het verwerken van enkele sensoren in het racket. De sensoren en benodigde elektronica zitten met name in het handvat verwerkt, maar ook is er een sensor gekoppeld aan de snaren van het tennisracket. Deze sensor kan nauwkeurige informatie geven over waar de bal het racket raakte en hoe hard de impuls en contacttijd van de bal op het racket is geweest. Dit zegt nog niet alles over de snelheid van de bal, maar laat wel een niet eerder getoond vergelijk tussen slagen onderling zien.
Het is interessant te zien dat Babolat zelf de fun factor benadrukt, terwijl de inhoudelijke informatie ook de potentie lijkt te hebben om op gedetailleerde analyses van de techniek te maken.

 


Completing, not competing

Zowel Babolat als Playsight zijn het erover eens; ze zien elkaar niet als concurrent, maar als aanvullend. Playsight heeft duidelijk een ander type product, dat verkocht wordt aan de beheerder van een tennisbaan. Het product richt zich op tactiek, snelheid van de bal, spelstatistieken verzamelen en video analyse. Babolat richt zich met hun racket juist op de individuele speler en biedt gedetailleerde metingen aan, gericht op hoe de gebruiker zijn racket inzet. Of je de bal als dan niet in de ‘soft spot’ van het racket hebt geraakt is hierbij een van de belangrijkste feedback aspecten.
Interessant om te zien is dat de groep bezoekers aan dit tennis symposium zowel vanuit sport als vanuit techniek zijn gekomen, wat een mooie combinatie geeft. De techniek kan geen waardevolle nieuwe producten ontwikkelen zonder de gedetailleerde kennis van de sport en de sport kan geen nieuwe inzichten verkrijgen zonder van de nieuwe technologieën gebruik te maken.
Het tennis symposium levert daarmee een aantal prachtige nieuwe onderwerpen voor vervolg onderzoek, ontwikkeling en samenwerking! Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Erik Driessen, via twitter @KIVI_Sports. Houdt u ook de website en onze andere platforms in de gaten voor de komende activiteiten! In de concept agenda staan de volgende onderwerpen op stapel; wilt u op de hoogte gehouden worden, houdt ons in de gaten of wordt lid van KIVI Sports Engineering om geen onderwerp te missen!

Erik Driessen, voorzitter KIVI Sports Engineering

Omschrijving

KIVI heeft Europese primeur met interactief tennisracket! Racketleverancier Babolat heeft dit symposium uitgekozen om hun tennisinnovatie te presenteren: Babolat PLAY.

De CEO van Playsight komt speciaal over naar Nederland om te vertellen over smart courts. Dit Israëlische bedrijf heeft een aantal smart courts ontwikkeld die over de hele wereld te vinden zijn.


In de laatste week van de Australian Open nemen Babolat en Playsight je mee in het technologisch tennis. De techniek helpt elke tennisser om beter te presteren. Onder de naam PLAY presenteert Babolat hun technologische innovatie voor het eerst in Europa. Onder andere Nadal, Tsonga en Radwanska spelen met hun rackets. Het Israëlische bedrijf Playsight geeft met minimaal vier camera's feedback op jouw tennisprestaties.

13:00 uur Ontvangst met koffie en thee (uitzending Australian Open)

14:00 uur Opening door Arno Hermans

14:05 uur Welkomstwoord door Erik Driessen (voorzitter Sports Engineering)

14:15 uur Tennisspeler (voormalig professional of semi-professional)

14:45 uur "PlaySight SmartCourt – reinventing tennis" Chen Shachar (CEO Playsight)
PlaySight Interactive Ltd. is the next generation in social sports technologies. PlaySightTM Smart Court is a game changing real-time and after action review system. Our technology is affordable, easy to set up and use and it is designed for tennis clubs across the world. We aim to globally revolutionize not only the coaching process in all ball sports, starting with tennis, but also to enhance the game experience making it more challenging and fun.

15:15 uur "Babolat Play connected racket" Arie van der Pas (Babolat Nederland)
Dit is de Europese primeur van het Babolat PLAY concept, het eerste interactieve tennisracket dat de speler in staat stelt om zijn techniek echt te verbeteren. Door middel van sensortechnologie wordt data gegenereerd die o.a. is gekoppeld aan een app.

15:45 uur In gesprek met elkaar

16:30 uur Netwerkborrel

Spreker(s)

Arno Hermans (marketingcoördinator KIVI)
Erik Driessen (voorzitter Sports Engineering)
Chen Shachar (CEO Playsight)
Arie van der Pas (vertegenwoordiger Babolat Nederland)

Locatie

KIVI-gebouw

Prinsessegracht 23 Den Haag

Organisator

Bedrijfskunde

Bouw

Industrieel Ontwerpen

Informatica

Sports Engineering

Naam en contactgegevens voor informatie

Arno Hermans; 070 391 98 82

arnohermans@kiviniria.nl

Babolat Play

Playsight