Overdracht nieuwe onderzoeksfaciliteit
Omschrijving
Overdracht van nieuwe onderzoeksfaciliteit voor “zettingsvloeiingen van onderwater hellingen van los zand” van emeritus hoogleraar Frans Molenkamp aan de huidige professor voor Grondmechanica Michael Hicks.
Omstreeks de pensionering in 2008 van emeritus Frans Molenkamp, voormalig hoogleraar grondmechanica, TU Delft, faculteit CiTG, verkreeg hij de financiële ondersteuning van Stichting Technische Wetenschappen (STW) om zijn onderzoeksvoorstel betreffende zettingsvloeiingen te kunnen uitvoeren. Sindsdien hebben hij en promovendus Richard de Jager, tevens deeltijd medewerker van Boskalis, daaraan met veel plezier gewerkt. Op 9 oktober 2015 zal de verkregen onderzoeksfaciliteit voor voortgezet onderzoek worden overgedragen.
Het eerste onderzoeksdoel is om reproduceerbare experimentele data te verkrijgen, die het mogelijk maken om het kwaliteitsniveau van voorspellende modellen vast te stellen. Dit voor verschillende triggers van verwekingen en daardoor veroorzaakte zettingsvloeiingen van onderwater hellingen van uiterst los fijn zand. Voor dit onderzoek zijn twee complementaire experimentele delen nodig, namelijk:
1. Het hoofddeel betreft het kunnen aantonen van de reproduceerbaarheid van het triggeren van verwekingsverschijnselen van deze onderwater hellingen. Deze hellingen worden verkregen door fluidisatie van een laag fijn zand in de daarvoor gebouwde verwekingstank. Vervolgens worden daarin de proefhellingen gemaakt met behulp van een zand-zuig apparaat.
2. Het relatief geringe maar even essentiële complementaire deel betreft het meten van het ongedraineerde gedrag van waterverzadigde zandmonsters. De toestand daarvan begint bij dezelfde gemiddelde korrelspanning, porositeit en microstructuur als optreedt op de halve hoogte van de proefhellingen. Om voor deze zandmonsters dezelfde microstructuur te verkrijgen als ontstaat in de verwekingstank wordt dezelfde preparatie methode middels fluidisatie toegepast.
De in dit kader verkregen onderzoeksfaciliteit is uniek in de wereld. Het geeft TU Delft en daarmee de Nederlandse civiel-technische industrie de mogelijkheid de kwaliteit van voorspellingen van het gedrag van een reeks geotechnische ontwerpen vast te stellen. Zo wordt de ontwikkeling van de onderwaterbodem van stroomgeulen in Zeeland, die historisch met enige regelmaat door zettingsvloeiingen worden aangetast, door Rijkswaterstaat (RWS) zorgvuldig gevolgd om met tijdig en effectief onderhoud nieuwe aantastingen te kunnen voorkomen.
Spreker(s)
Emeritus Frans Molenkamp zal bij de overdracht van dit STW-project op 9 oktober 2015 een overdrachtslezing (30 minuten) houden. Vervolgens zal er gelegenheid worden geboden vragen te stellen en zal de formele overdracht van het projectleiderschap van het onderzoek met de nieuwe faciliteit aan prof Michael Hicks plaatsvinden (15 minuten). Tenslotte zal een vertegenwoordiger van RWS (Ir. Hans Janssen) het maatschappelijk belang van de nieuwe faciliteit en de daarmee te ontwikkelen kennis toelichten (15 minuten). Beide voordrachten en de overdracht zullen plaatsvinden in collegezaal A van CiTG, in de nabijheid van de nieuwe faciliteit. Tijdens de daaropvolgende borrel zullen geïnteresseerde bezoekers in de gelegenheid worden gesteld om de faciliteit onder deskundige begeleiding te bezoeken. Richard de Jager zal eventuele vragen over de faciliteit en het onderzoek ter plaatse beantwoorden.
Locatie
TU Delft, Faculteit CiTG, Collegezaal A
Stevinweg 1, 2628 CN Delft
Organisator
Bouw- en Waterbouwkunde
Geotechniek
Mechanica
TU Delft
Naam en contactgegevens voor informatie
Mw. Marlijn Ammerlaan, t. 015-2781423 of via onderstaand e-mailadres