Omschrijving

De bouwsector zal het in de nabije toekomst hebben van verbeteren en herbestemmen. Bestaande bouw moet verbeterd worden op basis van de moderne normen en waar nodig zullen gebouwen aangepast moeten worden voor een nieuwe bestemming. Bouwen wordt steeds minder nieuw bouwen en steeds vaker voort bouwen. Architectenbureaus ervaren deze ontwikkeling in hun opdrachtenportefeuille.

Een eerste oorzaak van deze trend is dat afbreken te beschouwen is als kapitaalvernietiging. We kunnen ons dat financieel niet meer permitteren. De tweede oorzaak is dat afbreken altijd te beschouwen is als vernietiging van cultureel erfgoed. Zelfs slecht ontworpen erfgoed heeft een visuele functie verworven in de gebouwde omgeving die je niet altijd ongestraft kan verwijderen. Ten derde betekent afbreken altijd schade voor het milieu, bijvoorbeeld in de vorm van een aanzienlijke CO2 belasting.

In de organisatie van deze dag participeren diverse instanties die elk een sessie van een uur verzorgen in het plenaire deel en negen parallelsessies. Tot deze participanten behoren de Stichting Material Design, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, de TU-Delft, TNO, De VMRG, Slim Bouwen, de NAM, Uitgeverij SJP en AL Events.

Het onderwerp wordt vanuit drie invalshoeken benaderd. Te weten materiaalinnovatie, ontwerpen & construeren en maatschappij & cultuur. Het lezingenprogramma wordt gevolgd door een forumdiscussie en een borrel. Diverse participanten zullen zich fysiek presenteren in de centrale ruimte.

Het is mogelijk afzonderlijk in te schrijven voor het dag- en avondprogramma. Dit avondprogramma bestaat uit een diner, verzorgd door de in Het Magazijn gevestigde Horeca Academie en een tafelrede gevolgd door feest met live muziek.

Den Haag als voorbeeld

Dat het evenement in Den Haag plaats vindt is niet toevallig. In deze stad spelen veel vraagstukken rond verbeteren en herbestemmen. Denk aan de leegstaande ministeries, de herbestemming van industrie terrein De Binckhorst en, wat te doen met de theaters aan het Spui. Als een van de keynote speakers is dan ook de voorzitter van de Haagse Stadspartij, Joris Wijsmuller, uitgenodigd die expliciete ideeën over verbeteren en herbestemmen heeft

Ook de locatie van het evenement is niet toevallig. Het is het herbestemde magazijn van de elektriciteitscentrale aan het Esperantoplein in Den Haag. Architect Hans Kuiper van KOW heeft hier ooit de Nieuwe Stadsprijs Den Haag 2001 mee gewonnen evenals een nominatie voor de Nationale Renovatie Prijs 2001.

Dagprogramma:

10.00 - 11.15 uur Martin van Pernis (president KIVI), Esther Fleers (projectleider herbestemming Wijnhavenkwartier in Den Haag (Heijmans), Joris Wijsmuller (wethouder Stadsontwikkeling Den Haag (Haagse Stadspartij)

Pauze

11.45 - 12.45 uur 3 Parallelsessies, gepresenteerd door Booosting, Slim Bouwen en Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Lunch

14.00 - 15.00 uur 3 Parallelsessies, gepresenteerd door NAM, TU-Delft faculteit Bouwkunde, Heijmans

Pauze

15.20 - 16.20 uur 3 Parallelsessies, gepresenteerd door Slim Bouwen, VMRG en TU-Delft, faculteit Civiele Techniek

Pauze

16.30 - 17.10 uur Forumdiscussie o.l.v. Mark van Loon

17.10 - 18.00 uur Afsluitende borrel

Avondprogramma (hiervoor dient u zich apart in te schrijven):

18.00 - 18.30 uur Tafelspreker, Cees Dam

18.30 - 18.45 uur Prijsuitreiking beste herbestemmingsproject

18.45 - 20.00 uur Diner

20.00 - 22.00 uur Muziek

Klik op de link hieronder voor het volledige programma.

Locatie

Het Magazijn, Esperantoplein 19, Den Haag

Organisator

Bouw

MaterialDesign, Fac. Bouwkunde TUD

Naam en contactgegevens voor informatie

Material Design via onderstaand e-mailades.

info@materialdesign.nl

Aanmeldformulier

Congres website

Programma

Aanmelden via

via bovenstaand aanmeldformulier