KIVIsie De veelzijdige ingenieur Chartered Engineering is wereldwijd een bekende term onder ingenieurs maar in Nederland is dit ‘Kwaliteitsmerk voor Topingenieurs’ nog niet zo groots.

In 2018 werd dit kwaliteitsmerk, dat parallellen heeft met het BIG-register voor medici en registers voor accountants, notarissen en apothekers, gelanceerd door KIVI. Zo’n 150 Chartered en Incorporated Engineers telt Nederland nu, maar dat mogen er veel meer worden.

In het buitenland behaal je in de ingenieursopleiding aan een universiteit eerst een bachelor, dan een master en uiteindelijk word je na een aantal jaar Chartered Engineer. Voor hogeschool-ingenieurs is de route vergelijkbaar, maar dan naar Incorporated Engineer. Nederland kent alleen de route naar bachelor of master, maar verder gaat het niet. Dat zou toch anders moeten én kunnen. Het gaat nu weliswaar goed, maar met een kwaliteitsmerk als Chartered Engineering kan je uiteindelijk technisch gevaarlijke situaties in de maatschappij voorkomen en verminderen. Denk aan betere constructies van gebouwen of bruggen, waar in het verleden al het Constructeursregister voor is opgericht. KIVI werkt hier nauw mee samen om met Chartered Engineering ook een register met topingenieurs voor alle andere technische disciplines te introduceren. Daarnaast wordt het kwaliteitsniveau van techniek en ingenieurs, dat al hoog is in Nederland, nog beter. En het verhoogt de waarde van de Nederlandse ingenieur in en voor het buitenland.

Engeland kent vanaf de jaren 60 al de Chartered Engineer voor ingenieurs van universiteiten en de Incorporated Engineer voor ingenieurs van hogescholen. Allereerst om onderscheid te maken tussen ingenieurs en monteurs die in het Engels beide engineer heten. Aan de ingenieur wordt daarom de term Chartered of Incorporated Engineer gegeven. Deze terminologiekwestie speelt natuurlijk niet in Nederland, dus wellicht dat er daarom nooit een sterke roep is geweest om hier Chartered Engineering te introduceren. Daarnaast verschilt het kwaliteitsniveau van Engelse universiteiten onderling behoorlijk, terwijl dat in Nederland nagenoeg gelijk ligt. Wanneer je in Engeland Chartered of Incorporated Engineer wordt, wordt iedereen langs dezelfde meetlat gelegd. Zo bereik je dus allemaal hetzelfde kwaliteitsniveau en houd je dit ook gedurende je loopbaan aantoonbaar in stand. Dit laatste biedt voor Nederland zeker wél meerwaarde.

In Nederland kan je na zo’n vijf jaar werkervaring Chartered of Incorporated Engineer worden via KIVI. Je wordt dan getoetst op vijf hoofdcompetenties: kennis, kunde, leiderschap, communicatie en inzet. Als je dit goed hebt doorlopen, leg je daarna iedere twee jaar verantwoording af om opnieuw gecertificeerd te worden. Zo wordt de hoge kwaliteit behouden en wordt de ontwikkeling van de ingenieur ook automatisch gestimuleerd, zowel op de hard als de soft skills. Want Chartered en Incorporated Engineers zijn heel goed in staat om specialisten met elkaar te verbinden en hebben en houden zo een goede integrale kijk op projecten en producten. Dat leer je niet op de opleiding. Chartered Engineering biedt juist die verbreding, om boven techniek alleen uit te stijgen en je soft skills te versterken tot een multidisciplinaire ingenieur. Een topingenieur die waarde toevoegt aan de samenleving en dit gedurende zijn gehele loopbaan blijft doen.

dr.ir. Eelco Schrik CEng

KIVI afdeling Chartered Engineering