The Creative Challenge
Omschrijving
De mogelijkheden van creatie-, innovatie- en realisatiekracht
2009 is door de Europese commissie uitgeroepen tot het jaar van creativiteit en innovatie. Voor de Nederlandse diensteneconomie is creativiteit onontbeerlijk en voor bedrijven van levensbelang. Ook de individuele kenniswerker onderscheidt zich in toenemende mate door zijn creativiteit. En dit alles geldt wellicht nog het meest voor de ingenieur. De creatieve vaardigheden worden naast de vakkennis steeds belangrijker voor de ingenieur. De ontwikkelingen op het vlak van bijvoorbeeld economie, ecologie en maatschappij dagen de ingenieur uit steeds creatiever te zoeken naar nieuwe oplossingen. Wat is het belang van creativiteit voor de ingenieur (de professie, het bureau, het individu)? Hoe groot is je eigen creativiteit? Hoe kun je nieuwe wegen in plaats van gebaande paden bewandelen? Hoe kun je meer uit jezelf en uit teams halen? Hoe groot is de creatieve uitdaging? Duidelijk is: als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. Als je andere uitkomsten wilt dan is het noodzakelijk andere dingen te doen of dingen anders doen. En de uitdaging daarbij is de gebaande paden te verlaten of over de eigen (onbewuste) overtuigingen heen te stappen. Durf je de creatieve uitdaging aan?
Na deze interactieve workshop begrijp je het belang van creativiteit in de ingenieurswereld en de belangrijke voorwaarden daarvoor. Je hebt inzicht gekregen in het creatieve proces en kent een aantal belangrijke "tools en technieken", die direct bruikbaar zijn in de verschillende stadia. Je bent in staat (op een andere manier) aan de slag te gaan met creativiteit omdat je tijdens de workshop getraind bent in je creatieve vaardigheden. En je bent in staat anderen te begeleiden in het creatieproces. Tijdens de workshop heb je laten zien dat je out-of-the-box kunt denken en vanuit nieuwe perspectieven nieuwe wegen kunt vinden. Meer ruimte voor creatie-, innovatie- en realisatiekracht biedt jou en jouw organisatie veel meer mogelijkheden succesvol te zijn. In productontwikkeling, in sales, in productie, etc.
Over creativiteit kun je heel veel praten, maar doen, ervaren en leren is effectiever en leuker. Er is daarom gekozen voor een interactief programma met de nadruk op doen en beleven.
09.00 Ontvangst
09.30 Warming up: kennismaking en doelstellingen
10.00 Out of the box: oefeningen in lateraal denken
11.15 Pauze
11.30 Waardecreatie: interactie over belang, nut en noodzaak van creativiteit
12.15 Creatieproces: uitdieping van opgave, divergentie, convergentie en actie
12.45 Lunch
13.30 Creatieve sessies: bespreking conventies en overzicht technieken
13.45 Just do it 1: oefening creatieve vaardigheden (deelnemer/challenger)
14.15 Just do it 2: oefening creatieve vaardigheden (deelnemer/challenger)
15.45 Pauze
16.00 Just do it 3: oefening creatieve vaardigheden (deelnemer/challenger)
16.30 Evaluatie: formulering van jouw creatieve uitdaging
17.00 Afsluiting
Deze workshop is op maat gemaakt voor de HBO- en WO-ingenieur, die in hun beroepspraktijk creatiever en daardoor effectiever willen zijn. Voor zichzelf, het team, de onderneming en de maatschappij.
Spreker(s)
Reynold Chandansingh heeft ruim 15 jaar ervaring met creativiteit in de diverse bedrijfsactiviteiten in de industrie en zakelijke dienstverlening. Hij heeft daarbij diverse functionarissen, teams en organisaties in staat gesteld out-of-the-box te komen en nieuwe wegen naar de toekomst te ontdekken. Hij heeft jarenlang trainingen verzorgd vanuit Capgemini, zowel voor de eigen consultants als voor de klanten. Hij is onderdeel van new shoes today, een netwerk van zelfstandige professionals m.b.t. creatie, innovatie en change. Als zelfstandig ondernemer is hij strategisch gesprekspartner op het gebied van creatie, innovatie en realisatiekracht in ondernemingen. Hij citeert graag Albert Einstein:"the best way of predicting the future is creating it."
Locatie
KIVI NIRIA gebouw, Prinsessegracht 23
Den Haag
Organisator
Commercieel Ingenieur
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij het Congresbureau KIVI NIRIA, 070–3919890 of via onderstaand e-mail-adres.