Project STARS
Omschrijving
Beveiliging van onze maatschappij wordt steeds belangrijker. Hierbij zal het vergaren van informatie een belangrijke rol spelen. Sensoren zijn een belangrijke informatiebron voor systemen die -al dan niet in een netwerk- de informatie toegankelijk maken. Met die informatie kan vervolgens succesvol worden opgetreden.
Het veiligheidsdomein wordt gekenmerkt door de grote diversiteit aan dreigingen en het ontbreken van waarschuwingstijd. Hierbij veranderen de omstandigheden voortdurend en onvoorspelbaar door de creativiteit van de opponent. Het is dus essentieel snel te kunnen anticiperen en adequaat in te
spelen op nieuwe situaties.
Het maatschappelijk probleem is dat telkens opnieuw investeren in nieuwe systemen om steeds veranderende dreigingen het hoofd te bieden en te lang duurt en veel te kostbaar is. Werkelijk succesvolle veiligheidstechnologieën moeten daarom een aantal kenmerken hebben: betrouwbaar en betaalbaar, duurzaam en effectief, multi-domein en multi-service.
Reconfigureerbare sensoren hebben deze kenmerken. Zij kunnen flexibel ingezet worden doordat de functionaliteit die opgesloten ligt in het systeem relatief eenvoudig en snel gewijzigd kan worden. Bij vooraf verwachte scenario’s wordt reconfigureerbaarheid gebruikt om min of meer instantaan het systeem te optimaliseren voor voorziene situaties en de taken die daarbij behoren. Bij nieuwe, onverwachte scenario’s wordt reconfigureerbaarheid gebruikt om in te spelen op omstandigheden die bij het ontwikkelen van het systeem niet te voorzien waren en waarbij op korte termijn de functionaliteit van het systeem aangepast wordt aan de nieuwe situatie.
Met andere woorden, infrastructuur gebaseerd op reconfigureerbare systemen vermindert het afbreukrisico doordat tijdens de ontwikkeling en het gebruik van de infrastructuur continu ingespeeld kan worden op de menselijke creativiteit en een veranderende omgeving, die in het veiligheidsdomein gecreëerd wordt door de opponent.
De doelstelling van STARS is het binnen vier jaar ontwikkelen van de noodzakelijke technologische kennis waarmee in Nederland reconfigureerbare sensor(netwerken) ten behoeve van duurzame veiligheid gebouwd kunnen worden. Om invullig te geven aan deze doelstelling is door Thales Nederland BV, NXP Semiconductors BV, Recore systems BV, TNO, Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente het STARS consortium opgericht. In consortium verband wordt op drie niveaus onderzoek gedaan: het systeemniveau, het technologieniveau en methodologieniveau.
--------------------------------------
18:00 - 19:00 Broodmaaltijd in de koffiekamer. Alleen na inschrijving bij aanmelding voor het seminar!
--------------------------------------
18:30 Zaal open
19:00 Opening
Inleiding en introductie sprekers
R.(Rob) Dekker, Projectdirecteur STARS
STARS vanuit een overheidsperspectief
KLTZE Ir A.S. (Ton) de Kleijn
STARS systeemconcepten
Ir R.V. (René) de Jongh, Thales
Pauze
STARS Front End Technologie
Ir M.J.M. (Marcel) Geurts, NXP
STARS Processing HW & SW
Dr Ir H. (Hans) Schurer, Thales
22:00 Borrel
22:30 Einde
--------------------------------------
Locatie
Prinsessegracht 23, Den Haag
Organisator
Defensie en Veiligheid
Naam en contactgegevens voor informatie
KTZE bd Jan Wind, voorzitter Defensie en Veiligheid Tel. 071-7113973 of 06-23502003 Email voor nadere informatie: