YKE en studentendag: Fieldlab SMART BASE
Vrijdag 20 oktober bezocht een veertiental studenten en een aantal rijpere ingenieurs uit het bedrijfsleven het fieldlab ‘Smart Base’ tijdens het jaarlijkse ‘jongeren event’ van de KIVI-afdeling Defensie en Veiligheid. Het bezoek begon goed op tijd om 9.00 uur met koffie uit een thermomok (die mee naar huis mocht) en cake in één van de meer comfortabele tenten waar het op missie ‘goed te doen is’.
Hierna volgde een korte inleiding over het fieldlab Smart Base en een rondleiding over het terrein waar diverse opstellingen duidelijk maakten waar deze samenwerking tussen overheid, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven nu eigenlijk over gaat. Er werd niet te diep ingegaan op de materie zodat de deelnemers vervolgens volledig ‘fris’ in twee groepen zelf aan de slag konden gaan met ideeën over de inrichting van een duurzame base. Hierbij richtte de ene groep zich op het minimaliseren van de logistieke footprint terwijl de andere groep de mogelijkheden onderzocht om drones in het zetten in het kader van veiligheid en beveiliging. Beide groepen werden begeleid door een aantal militairen.
Na de lunch presenteerden de groepen hun ideeën en bevindingen aan elkaar waarna het tweede deel van het programma volgde. Hierin werd gekeken naar mogelijkheden om een base – die tijdens een langere of kortere missie wordt opgebouwd – ook ná de missie nog waarde kan hebben voor de plaatselijke bevolking. Ook hier werden de deelnemers uitgenodigd hun ideeën te delen.
Om 4 uur werd een inspirerende en intensieve dag in Soesterberg afgesloten met een drankje waarna iedereen huiswaarts ging.
Jeanine Schaapman, Student Logistics Engineering aan de Christelijke Hogeschool Windesheim zei:
"Ik heb het bezoek aan het fieldlab SmartBase ervaren als een erg leerzame dag. Ik vond het vooral leuk dat er veel verschillende invalshoeken waren en dat iedereen zijn of haar eigen expertise kon inbrengen. Persoonlijk vond ik hiervoor groepsgrootte perfect. Ook leuk dat de militairen persoonlijke verhalen vertelden, hierdoor ging het onderwerp nog meer leven."
Omschrijving
KIVI inspireert, verbindt en ondersteunt jonge en aankomende ingenieurs in het begin van hun loopbaan. En wat inspireert nu meer dan een bezoek aan een locatie waar techniek wordt gecombineerd met maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid, innovatie.
Kom op 20 oktober kijken bij het project fieldlab SMART BASE van de Koninklijke Landmacht. Deze ‘proeftuin’ is een samenwerking van de gouden driehoek van defensie, bedrijfsleven en kennisinstituten. Híer worden oplossingen ontwikkeld waarmee de krijgsmacht nu en in de toekomst de zeer uiteenlopende uitdagingen het hoofd kan bieden; onder meer tijdens uitzendingen. Niet alleen in oorlogssituaties – met hoog of laag geweldsspectrum – maar bijvoorbeeld ook ten tijde van crisis als gevolg van een natuurramp.
Wat is een Smart Base?
Bij een Smart Base moet je denken aan een kleine stad in een ver en onherbergzaam land waarin militairen wonen en werken en van waaruit operaties worden geleid. Hier komt alles samen wat nodig is om deze werkzaamheden goed en veilig te kunnen verrichten; van gezondheidszorg tot communicatie en van voedselvoorziening tot training. En dat allemaal op een klein mogelijke oppervlakte. Defensie heeft voortdurend behoefte aan nieuwe ideeën en concepten om snel en smart de opbouw, inrichting en instandhouding (onderhoud) van een base te kunnen garanderen. Onder wisselende omstandigheden.
Wat ga je tijdens het bezoek doen?
Je krijgt tijdens het bezoek de kans om te zien hoe binnen defensie wordt omgesprongen met innovatie, maar wordt bovendien uitgedaagd om mee te denken over oplossingen voor de toekomst. Duurzaamheid, slim bouwen in extreme omgevingen, energievoorziening, communicatie, transport, ergonomie…
Programma
Deze dag bestaat uit:
--> Rondleiding fieldlab SMART BASE
--> Challenges waar Defensie technische oplossingen voor zoekt:
- 1. Life cycle principes bij compounds
- 2. Energie/Duurzaamheid
- 3. Gebruik drone’s
- 4. Toepassingen 3D printen
--> Lunch in de SMART BASE
--> Presentatie resultaten challenges door deelnemers
--> Borrel met snack, napraten en rondkijken
Er rijdt om 08:30 een bus van station Amersfoort naar kamp Soesterberg. Om 15:30 wordt je weer teruggebracht. Er is ook voldoende parkeerruimte.
Laat bij aanmelding weten of je gebruik maakt van deze bus.
Deelname is alleen mogelijk als je de Nederlandse nationaliteit hebt of die van een lidstaat van de Europese Unie.
Legitimatie is verplicht. Dit wordt bij aankomst gecontroleerd.
Aanmelden is mogelijk t/m 17 okt 2017
Locatie
Het Zeisterspoor 10, 3769AP Soesterberg
Organisator
Defensie en Veiligheid
Defensie
Naam en contactgegevens voor informatie
Jan Wind, voorzitter Defensie en Veiligheid