Omschrijving

Zeemijnen zijn een relatief simpel en goedkoop wapen dat zonder veel moeite is te verkrijgen. Het gebruik van zeemijnen vormt een ernstige bedreiging voor het vrije scheepvaartverkeer, waardoor grote economische schade kan ontstaan. Daarnaast kunnen met zeemijnen expeditionaire operaties worden vertraagd of verstoord.

Vaarroutes naar wereldhavens, zoals Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen, en vertrek- en aankomsthavens ten behoeve van expeditionair optreden zijn mogelijke doelen voor terroristische acties. Deze dreiging betreft niet alleen de Nederlandse territoriale wateren maar ook het Nederlandse deel van het Continentaal Plat. De dreiging van zeemijnen neemt toe omdat steeds meer landen een mijnenlegcapaciteit bezitten en moderne technologie op het gebied van zeemijnen steeds breder wordt verspreid.

Bij mijnenbestrijding wordt onderscheid gemaakt tussen offensieve en defensieve bestrijdingstechnieken. Offensieve mijnenbestrijding voorkomt dat de opponent mijnen legt door het onderscheppen van mijnenleggers, het vernietigen van mijndepots of het leggen van eigen beschermende mijnenvelden.

Defensieve bestrijding heeft als doel het effect van het leggen van mijnen te verminderen. Dit kan door het omleiden van de scheepvaart en door een vermindering van onderwaterscheepssignaturen (passief) of door de inzet van mijnenbestrijdingseenheden (actief).

Onze Koninklijke Marine (KM) richt zich op actieve defensieve mijnenbestrijding, waarbij twee technieken kunnen worden onderscheiden: het detecteren en vervolgens vernietigen van zeemijnen (mijnenjagen) en het laten ontploffen van mijnen door het activeren van de mijnsensoren (mijnenvegen).

Op deze thema-avond wordt door de Koninklijke Marine en TNO Defensie en Veiligheid de huidige stand van de Mijnenbestrijdingstechnologie geschetst. In verschillende lezingen wordt ingaan op technologieën, waarmee deze dreiging aangepakt kan worden.

Op het programma staan Havenbewakingstechnologie, Het KM-project “Herintroductie van de Mijnenveegcapaciteit”, Sonardetectie van begraven zeemijnen en een visie op Unmanned Underwater Vehicles (UUVs). Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het Akoestisch Bassin van TNO.

18:30
Zaal open

19:00 – 19:30
Havenbewakingteams
MinDef / DMO / LTZSD2OC Gert Vlaming

19:30 – 20:00
Herintroductie Mijnenveegcapaciteit
MinDef / DMO / KLTZ F. Henkelman

20:00 – 20:30
Pauze

20:30 – 21:00
Sonardetectie van begraven zeemijnen
TNO DenV / G. Beckers

21:00 – 21:30
Unmanned Underwater Vehicles (UUVs)
MinDef / DMO / LTZ1 B. Kerstens

21:30 – 22:00
SEASTAR oppervlaktesurveillance-radar
Thales Nederland BV / Albert Stegeman

22:00 – 22:30
Bezoek TNO Akoestisch Bassin
TNO DenV / G. Beckers

22:30
Borrel

Locatie

TNO Defensie en Veiligheid

Oude Waalsdorperweg 63, 2597 AK Den Haag

Organisator

Defensie en Veiligheid

Naam en contactgegevens voor informatie

De heer Leon Galle, tel. 070-3169139 De heer Jan Wind, tel. 071-7113973

dv@kiviniria.nl