Op 5 september 2024 is de Defensienota 2024 aangeboden aan de Tweede Kamer. Onze werkgroep Politek en Techniek vindt de nota zeer ambitieus en ziet veel sterke punten op het gebied van dreigingsanalyse en groei. De werkgroep mist echter op veel onderdelen concrete en toetsbare actieplannen voor de uitvoering.

De werkgroep Politiek en Defensietechniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft onderstaande reactie op de Defensienota 2024, die op 5 september 2024 is aangeboden aan de Tweede Kamer. De reactie is opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensie-technologie. De opmerkingen en vragen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

Lees de volledige reactie en suggesties voor vragen (link)

De werkgroep is positief over de ambitie van de Defensienota 2024, vooral op het gebied van dreigingsanalyse en de focus op hybride dreigingen, cyberveiligheid en vitale infrastructuur. Het belang van versterking van grote wapensystemen is groot, maar zoals bekend is er meer nodig, vooral in domeinen als landoptreden, luchtverdediging en kritieke infrastructuur. Echter, zij mist concrete en toetsbare actieplannen voor de uitvoering, zoals duidelijke tijdlijnen en een plan van aanpak voor de versterking van defensiecapaciteiten. Daarnaast is er kritiek op het ontbreken van een hoofddoelstelling en de ontoereikende aandacht maritieme dreigingen op de voor Nederland zo belangrijke scheepvaartroutes..

Omdat het personeelsprobleem bij een groeiende krijgsmacht alleen maar toeneemt dringt de werkgroep aan op het gebruik van arbeidsextensieve oplossingen zoals automatisering en onbemande systemen.

De programmatische aanpak van materieelinvesteringen wordt positief ontvangen, maar er is behoefte aan een betere afstemming met de industrie om stabiliteit en continuïteit in investeringen te waarborgen. De werkgroep benadrukt het belang van een structureel hogere investeringsquote om Defensie up-to-date te houden.

Er zijn zorgen over de afhankelijkheid van commerciële partijen voor ruimtecapaciteiten, wat risico's meebrengt voor nationale autonomie. Verder stelt de werkgroep voor om strategische samenwerkingen binnen Europa te versterken en pleit ze voor een gelijk speelveld voor export van defensiematerieel.

Samenvattend concludeert de werkgroep dat de nota weliswaar ambitieuze plannen heeft, maar dat de uitvoering nog onvoldoede is uitgewerkt. Daardoor kan de Tweede Kamer moeilijk controleren of de gestelde doelen worden bereikt. Ze roept op tot duidelijke doelen, een strakke planning en concrete actiepunten.

Lees de volledige reactie en suggesties voor vragen (link)

_____________________________
Den Haag, 14 oktober 2024
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: dv@kivi.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen?  Meld u aan via deze link.

Ben je ingenieur en wil je meewerken aan onze adviezen? Neem contact op via dv@kivi.nl 
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Tweede Kamer
Samenvatting: ChatGPT