De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.
De werkgroep Politiek en DV techniek heeft vragen en opmerkingen over het op 28 mei 2021 door de Staatssecretaris van Defensie aan de Tweede Kamer gezonden HR-actieplan van Defensie .Het commentaar is opgesteld op basis van openbaar beschikbare informatie en kennis en ervaring op het gebied van defensietechnologie.
Download hier een PDF van dit commentaar.
Gewoonlijk formuleert KIVI geen vragen over personele aspecten van Defensie. In dit plan staan echter enkele aspecten die mogelijk een relatie met technologie en materieel hebben. De op- en afschaling in schillen van Defensiepersoneel gaat het naar onze mening niet alleen om mensen, maar ook om (bijbehorende) middelen.
Pagina 3. Schillen met personele capaciteit
In de eerste en tweede schil wordt gesproken over op- en afschalen van operationele en niet-operationele militairen en burgerpersoneel. Bij afschalen van deze schillen is niet aangegeven waar de dan beschikbaar komende mensen worden ingezet. Het lijkt onze werkgroep echter denkbaar dat personeel met operationele en of technische ervaring in zo’n geval tijdelijk bij een bedrijf of kennisinstituut wordt ingezet. Dit zou bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën of nieuw materieel erg zinvol kunnen zijn.
De derde en vierde schil met resp. oproepkrachten en samenwerking met bedrijven en ZZP-ers gaat uit van het inhuren van personele capaciteit en past goed in het concept van de adaptieve krijgsmacht.
In veel gevallen kan het echter verstandig zijn niet alleen personeel in te huren, maar personeel dat middelen met zich mee brengt. Bijvoorbeeld extra duikers uit de off-shore, die eigen uitrusting gebruiken, of chauffeurs met een voertuig. Omgekeerd zou personeel dat tijdelijk niet benodigd is met hun middelen elders in de maatschappij ingezet kunnen worden. De geavanceerde maar weinig gebruikte rij-simulatoren voor grote voertuigen in moeilijk terrein van OTCRij zijn hiervan een eenvoudig voorbeeld.
Tevoren zouden dan met die bedrijven afspraken gemaakt kunnen worden zodat de betreffende uitrusting aan de technische eisen voldoet die noodzakelijk zijn voor (operationele) inzet bij Defensie resp. de burgermaatschappij. Defensie zou in zo’n situatie sommige middelen niet meer zelf hoeven te verwerven en te beheren resp. niet in opslag te zetten.
_____________________________
Den Haag, 15 juni 2021
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: politiektechniek@kividv.nl
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen? Meld u aan via deze link.
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Als onderdeel van de beroepsvereniging KIVI is de werkgroep onafhankelijk van politieke partijen, overheden en bedrijven.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.
Foto: Matthias Wewering via Pixabay