Omschrijving

Heb je belangstelling hoe de ontwerpfilosofie ‘cradle to cradle’ in de praktijk werkt?

Bezoek dan de tapijttegelfabrikant InterfaceFLOR samen met de afdeling Milieutechniek/Voedsel&Groen.

In zijn boek “Midcourse Correction” beschrijft de ondernemer en oprichter van het bedrijf Interface - Ray Anderson - hoe hij in 1994 betrokken is geraakt met het onderwerp “duurzaam ondernemen”.

In dat jaar werd ter waarde van 800 miljoen US dollars producten verkocht en niet lang daarna werd een omzet verwacht van tegen de miljard US dollars. Geconfronteerd met vragen van klanten over het milieubeleid van Interface ging Ray zich verdiepen in het thema “duurzaamheid”. Het thema raakte hem in zijn ziel, bovendien bleek uit intern onderzoek dat om producten ter waarde van 800 miljoen dollar te maken, zijn bedrijf 556 miljoen kilogrammen aan grondstoffen moet gebruiken. Hiervan waren 182 miljoen kilogrammen grondstoffen waarvan er nog genoeg zijn maar de restant van 374 miljoen kilogrammen betrof het gebruik van grondstoffen zoals minerale olie, steenkool en of aardgas, die merendeels werden verbrand, dus niet meer te vervangen zijn en ook niet duurzaam zijn.

Ray Anderson werd uiteindelijk onder meer geĂŻnspireerd door Bill McDonough, die samen met de Duitser Michael Braungart, de ontwerpfilosofie ‘cradle to cradle’ uitdragen. Op basis hiervan heeft Ray Anderson het ambitieuze doel gesteld om zijn bedrijf in 2020 volledig duurzaam te laten zijn. Voor een interview met Ray Anderson tijdens de 52nd World Food Summit in MĂŒnchen in 2008 kunt u terecht op de hieronder vermelde 1e link.

Tijdens het bezoek zal InterfaceFLOR ingaan hoe het doel van 2020 door middel van de volgende zeven fronten zal worden gerealiseerd:

* Voorkomen van verspilling
* Schadelijke emissies vermijden
* Hernieuwbare energie inzetten
* De cirkel sluiten
* Efficiënt transporteren
* Betrokkenheid creëren
* Innovatief ondernemen

Deze zeven fronten staan beschreven op de hieronder vermelde tweede link.

Inmiddels heeft InterfaceFLOR het volgende bereikt: afval is met 65% afgenomen, de CO2-uitstoot met 52% en het energieverbruik met 35 procent.
“We zijn halverwege, maar de eerste helft is het gemakkelijkst.”

Het programma ziet er als volgt uit:

13.30–14.00 uur Ontvangst met koffie
14.00–14.30 uur Welkom en inleiding door InterfaceFLOR
14.30–16.00 uur Rondleiding door het bedrijf
16.00–17.00 uur Discussie
17.00 uur Afsluiting met een drankje

Locatie

InterfaceFLOR, Industrielaan 15

Scherpenzeel

Organisator

Duurzame Technologie

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij Elfride Dijkstra via onderstaand e-mailadres.

kiviniria@utwente.nl

1. Interview Ray Anderson

2. Beschrijving zeven fronten