Omschrijving

Zijn duurzaam en maatschappelijk verantwoord geproduceerde kippeneieren betaalbaar?

De vakgroep Milieutechniek/Voedsel&Groen van KIVI NIRIA organiseert in het kader van een van haar hoofdthema`s namelijk “De boer op, moderne land- en tuinbouw en voedsel” een bezoek aan een moderne boerderij met legkippen.

Op 10 mei 2012 worden de leden van de Vakafdeling Milieutechniek / Voedsel & Groen graag ontvangen door pluimveehouder de heer Brandsen op zijn boerderij met leghennen. Deze leghennen scharrelen in een zogenaamde Rondeel kippenstal, een concept dat duurzaamheid, - waar diervriendelijke productie van consumptie-eieren, voedselveiligheid , minimale milieubelasting, etc. deel van uit maken - , en maatschappelijk verantwoord ondernemen als uitgangspunten heeft. Ook een bedrijfseconomisch verantwoorde kostprijs en een zeer korte route naar de consument maken deel uit van het totale concept.

Aan de orde komen:

• Een kort stukje geschiedenis van de huisvesting van leghennen in de periode 1950 tot 2010, huidige moderne stal en de toekomstige stallen.
• Uitgangspunten en eisen aan de dierenverzorging, nieuwe stallen, plantenteelt in relatie tot voer voor legkippen, medicatie van legkippen, bestrijdingsmiddelen bij de teelt van planten waarmee kippenvoer geproduceerd wordt, de monitoring en beheersing.
• Maatschappelijk verwachtingspatroon en publieke opinie over de land- en tuinbouw en voedselveiligheid. Bedrijfsgrootte, megastallen en kostwinning.
• Verantwoord omgaan met dieren zoals dierenhuisvesting, zorg voor dieren, brandveiligheid en signalering/alarminstallaties van stallen etc.
• Rol van de overheid, n.g.o’s, consumenten, supermarktketens, landbouworganisaties en Wet- en Regelgeving.
• Rol en ontwikkeling van onderwijs en opleiding: basisscholen, middelbare scholen, H.B.O., universiteiten, de media, etc.
• Relatie met milieu (emissies, mest, grootte van de stallen,etc.)
• Kosten transitie naar de toekomstig productie van kippeneieren op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze en de te verwachten ontwikkelingen van de prijs van eieren voor de consumenten.
• Het geheel wordt met foto’s, schema’s, tabellen en grafieken ondersteunt.

Kortom in 3 uren wordt uw beeld van de productie en de afzet van kippeneieren integraal gecompleteerd, geactualiseerd en horizon gegeven.

13.30 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00 - 15.00 uur Presentatie
15.00 - 16.30 uur Rondleiding
16.30 - 17.00 uur Nabespreking
17.00 uur Einde bezoek

Locatie

Brandsen Rondeel B.V.

Van Amerongenweg 3, 3771 LM Barneveld

Organisator

Duurzame Technologie

Naam en contactgegevens voor informatie

André Dijkmans

dijk9087@planet.nl

Rondeel Kippenboerderij Barneveld