E Lunch webinar 'Smart Buildings in de energietransitie, luxe of noodzaak?'
Terug kijken Smart Buildings in de energietransitie, luxe of noodzaak?
Deze e-Lunch sessie geeft een korte introductie op smart buildings aan de hand van het framework van de âsmart readiness indicatorâ. Vervolgens wordt aangeven op welke wijze smart buildings kunnen bijdragen aan de energietransitie, dit aan de hand van een casus uit de bestaande bouw (renovatie).
De rol van sensoring, de werktuigkundige installatie in de energieflexibiliteit en netbelasting zal hier onder meer worden uitgewerkt. Wat zijn kansen en waar liggen nog knelpunten in de samenwerking in de gebouw- en energiesector?.
Om de gebouwfunctie optimaal te krijgen, zijn (draadloze) verbindingssystemen voor werkplekken (GSM en/ internet) nodig, dit zal bij een volgend webinar worden behandeld.
Abstract
Bij de energietransitie denk je al snel aan windmolens, zonnepanelen, warmtenetten, waterstof, warmtepompen en elektrische autoâs. Maar wat denk je ervan om gebouwen zelf een stuk slimmer te maken? In dit webinar krijg je de nodige bagage om te beoordelen wat de mogelijkheden zijn. Een voorbeeld? Door hybride werken staan gebouwen op sommige dagen half leeg. Alles wat leeg staat, hoef je ook niet zo hard te verwarmen of te koelen. Slimmer verwarmen en koelen loont en dat is weer mooi meegenomen in tijden van hoge energietarieven.
Ander voorbeeld: hoe kun je de bestaande bouwvoorraad slimmer benutten? Bijvoorbeeld door de bezettingsgraad te meten en je gebouw anders in te delen of minder vierkante meters te huren. Als je vervolgens niet nieuw hoeft te bouwen, heb je ook geen nieuwe aansluiting op het overbelaste elektriciteitsnet nodig en heb je ook minder materialen nodig. En door het bestaande gebouw slimmer te maken, zorg je ervoor dat de piekbelasting op het net een stuk minder wordt.
Aan de hand van opgedane ervaringen bij het pand van DWA Gouda - een bestaand gebouw, gerenoveerd tot een smart building - krijg je in dit webinar meer inzicht in de kansen van bovenstaande voorbeelden, de energieflexibiliteit en de âsmart readinessâ van gebouwen. Verder worden gebouw- en technologiegebruik en de resulterende gebouwprestaties belicht (Paris Proof en Binnenklimaatlabel A).
Bio spreker
Dr.ir. C.J. (Kees) Wisse studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft en promoveerde cum laude aan dezelfde universiteit. Tijdens zijn loopbaan als senior adviseur bij DWA werkte hij aan diverse vraagstukken in de energietransitie en voor diverse opdrachtgevers (waaronder Amsterdam Airport Schiphol en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Zijn kernactiviteit is: academische kennis bruikbaar maken voor ontwerpers en opdrachtgevers en zelf onderzoek doen vanuit de vragen van de praktijk. De focus ligt daarbij op het ontwikkelen van concepten voor smart buildings. Verder is hij onder meer actief binnen het onderzoeksproject Brains4Buildings.
Hij deelt zijn kennis in wetenschappelijke papers, vakpublicaties en ontwerprichtlijnen (ISSO-publicaties), maar ook in laagdrempelige artikelen over smart buildings.
Hij plaatst graag kritische noten bij al te optimistische claims met betrekking tot prestaties van gebouwen, maar kijkt even graag naar wat toekomstige ontwikkelingen nĂș kunnen betekenen.
Links
Terugkijken E Lunch webinar 'Smart Buildings in de energietransitie, luxe of noodzaak?' 21-06-2023
LiFi: Light Fidelity, draadloos internet via licht
Duurzaamheidsregisseur: verbindende link in duurzame bouwprocessen
Â