E Lunch webinar "Waarom is het "SWITCH-fieldlab Lelystad zo essentieel voor een stabiel elektriciteitsnet in NL?"
Hoe houden we elektriciteitsnet stabiel bij een overvloed aan wind en zonne-energie?
TNO en Wageningen University & Research/ACRRES werken samen in een nieuwe faciliteit die ‘SWITCH’ is gedoopt. SWITCH is een lab op kleine schaal midden in de Flevopolder. De uitkomsten van de experimenten die hier op stapel staan zijn van groot belang voor het realiseren van een duurzame samenleving.
In eerste instantie bestaat SWITCH, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EZK, uit een aantal kleine windturbines, een klein zonnepark, een electrolyser en een batterijsysteem. Door deze op flexibele wijze met elkaar en met het elektriciteitsnet te verbinden, werkt het geheel als één duurzame energiecentrale.
WUR/ACRRES en TNO doen op deze faciliteit samen met partners onderzoek. TNO onderzoekt met name hoe het net de grote hoeveelheden elektriciteit, opgewekt met wind en zon, kan verwerken.
WUR/ACRRES richt zich vooral op toepassingen van waterstof om de energieproductie en opslag binnen de agrarische sector te innoveren.
Spreker: Peter Eecen (TNO)
Peter Eecen is senior business developer windenergie.
Peter ontwikkelt innovatieprojecten en consortia waarin innovaties worden ontwikkeld, die de implementatie van windenergie versnellen.
Bio: Dr. Peter Eecen is in 1996 gepromoveerd op het gebied van kernfusie. In 2000 begon hij bij ECN als R&D-manager van de groep 'Wind and waves', die zich bezighoudt met het beschrijven van wind en golven in samenhang met turbinebelasting en beoordelingen van wind als energiebron.
Hij heeft leidinggegeven aan de groep voor experimenten en validatie en is actief geweest op het gebied van exploitatie en onderhoud van grote offshore windparken.
Gedurende vier jaar stond Peter aan het hoofd van de groep Rotor & Farm Aerodynamics, die zich bezighield met het ontwerp van rotorbladen en verbeteringen aan windparken.
Peter heeft onderzoek uitgevoerd naar het modelleren van wind en golven, beoordeling van bronnen, onzekerheden bij windmetingen, sensorinnovaties, onderhoud, zog- en turbulentieonderzoek, aerodynamica, beheer van windparken en integratie in het elektriciteitsnet. Hij was verantwoordelijk voor metingen op fullscale windparken en het windpark op ECN-schaal.
Van 2011 tot 2022 was Peter verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma voor offshore wind bij ECN en TNO. Dit programma heeft tot doel om de implementatie van offshore windenergie te versnellen door de kosten te verlagen en obstakels weg te nemen, en tegelijkertijd het Nederlandse en Europese bedrijfsleven te helpen hun concurrentievermogen te vergroten door middel van innovaties. Peter is actief in TKI en GROW en draagt bij aan het nationale onderzoeksprogramma.
Internationaal is Peter betrokken bij EERA, IEA, MEASNET, ETIPWind, EAWE en Europese projecten.
Programma
11:45 u. - 12:00 u. Inloggen bij MS Teams
12:00 u. - 12:05 u. Welkom door KIVI Elektrotechniek
12:05 u. - 12:40 u. Presentatie door Peter Eecen (TNO)
12:40 u. - 13:00 u. Q @ A met vragen uit de chat
13:00 u. Afsluiten en einde