Omschrijving

In veel rapporten over energie, milieu en klimaat wordt het jaar 2050 als richtjaar gezien. De energievoorziening moet dan (nagenoeg) geen bijdrage meer leveren aan de CO2 uitstoot; terwijl de dan verwachte 9 miljard bewoners van deze aarde een acceptabel welvaartsniveau hebben bereikt. Dit betekent een bijna onvoorstelbare enorme uitdaging, dus ook kansen!

In dit symposium gaan de sprekers in op deelfacetten vanuit hun disciplines: Fusietechnologie en Biotechnologie.

Het symposiumprogramma luidt:

15.30 uur Inloop en ontvangst met koffie of thee
16.00 uur Welkom door de voorzitter van de Afdeling voor Elektrotechniek
16.05 uur Voordracht door Prof. Dr. Tony Donné, Kernfusie, van belofte naar realiteit, waarna discussie met de toehoorders.

17.45 uur Break, met een aangeklede broodmaaltijd, in de foyer

18.30 uur Voordracht door Prof. Dr. Patricia Osseweijer, TUD. “Biomassa voor Energie- en Voedselzekerheid, een uitdaging voor iedereen!”, waarna discussie met de toehoorders.
20.10 uur Afsluiting door de voorzitter van de Afdeling voor Elektrotechniek.

Sprekers:
- Prof. Dr. Patricia Osseweijer (TUD), hoogleraar biotechnologie en samenleving aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen en per 1 oktober 2012 benoemd tot gasthoogleraar aan de faculteit Biotechnologie van de Putra universiteit te Kuala Lumpur (Maleisië). Sinds 2009 bezet zij de KIVI NIRIA leerstoel wetenschapscommunicatie.

De plannen voor een biobased economy schetsen een duurzame toekomst rondom het gebruik van hernieuwbare biomassa. Maar steeds weer duikt de vraag op of we wel voldoende biomassa kunnen produceren om de groeiende wereldbevolking van zowel voldoende voedsel als energie te kunnen voorzien, en is er dan nog wel plaats voor biobrandstoffen of andere vormen van energie op basis van biomassa? Deze food-fuel discussie wordt gekenmerkt door vele aannames, halve waarheden en verkeerd gelegde causale verbanden. Een ding is zeker, een duurzame samenleving kan slechts tot stand komen als de samenleving zelf daar ook haar verantwoordelijkheid in neemt. Prof. Osseweijer zal een overzicht geven van een aantal initiatieven die werken aan innovatie en implementatie voor een duurzaam gebruik van biomassa en inspelen op de rol van de burger en consument.

Spreker(s)

- Prof. Dr. A.J.H. (Tony) Donné (TU/e), Hoofd Fusieonderzoek van FOM - DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research; onderdeel van het FOM). Daarnaast is hij deeltijd hoogleraar Diagnostiek van Fusieplasma’s aan de TU/e. Hij is voorts actief betrokken bij vele internationale onderzoeksgroepen op het gebied van fusie.

Hoewel het onderzoek naar kernfusie al 50 jaar gaande is, is er nog geen milliWatt opgewekt; kernfusie wordt dan ook graag afgedaan als ‘eeuwige belofte’. De zeer hoge temperatuur van het plasma (150 mln ºC) en de stabiliteitsvragen hierbij stellen de onderzoekers steeds voor nieuwe uitdagingen. Thans wordt gewerkt aan het ITER project in Aix- en-Provence, Frankrijk. Deze machine moet in 2020 in staat zijn 10x zoveel fusievermogen als toegevoerd vermogen op te wekken. Na een inleiding en toelichting op het ITER project - gedragen door 33 landen (VS, China, Rusland, Japan, India, Zuid-Korea en 27 EU staten) – zal prof. Donné een beeld schetsen wanneer verwacht kan worden dat fusie een bijdrage gaat leveren aan onze elektriciteitsvoorziening.

Locatie

KIVI NIRIA-gebouw, Prinsessegracht 23

2514 AP Den Haag

Organisator

Elektrotechniek

Naam en contactgegevens voor informatie

ir. D.I. Brügemann via onderstaand e-mailadres

brujoule@planet.nl