Omschrijving

SRON Netherlands Institute for Space Research is het Nederlands expertise-instituut voor ruimteonderzoek. Het instituut ontwikkelt en gebruikt innovatieve technologie voor grensverleggend onderzoek vanuit de ruimte en legt zich daarbij toe op astrofysisch onderzoek, aardgericht onderzoek en planeetonderzoek. Daarnaast heeft SRON een onderzoekslijn naar nieuwe en gevoeligere sensoren voor röntgen- en infraroodstraling.
SRON heeft zijn hoofdlocatie in de stad Utrecht op het universiteitsterrein De Uithof langs de A27. Hier brengt de afdeling Elektrotechniek Zuid een bezoek in week 43 (datum wordt later bekend gemaakt via de mailing) met maximaal 30 personen om nader kennis te maken met de unieke bijdrage van SRON aan het wetenschappelijke international ruimte onderzoek met behulp van satellieten.
Voor deze satellieten ontwerpt en ontwikkelt men bij SRON zeer speciale sensoren en bijbehorende electronica die bijdragen aan grensverleggende ruimtetechnologie en zorgen voor een nieuwe blik op het heelal. Zo gaat men bijvoorbeeld binnenkort beginnen aan een totaal nieuwe project Safari, de Nederlandse-Europese infraroodspectrometer en supercamera voor de Japanse ruimtetelescoop Spica.
Safari is in feite een infraroodcamera met ongeveer zesduizend pixels die foto’s van de hemel kan maken in drie aansluitende golflengetegebieden. Om optimaal te profiteren van de extreem gekoelde spiegel van de Spica is de camera uitgerust met de ultragevoelige Transition Edge Sensor-detectoren en bijbehorende uitleeselectronica van SRON. Behalve voor de ontwikkeling en het uittesten hiervan is het Utrechtse instituut verantwoordelijk voor de optomechanica, kwaliteitscontrole, de opbouw en de testprocedures van het gehele instrument.

Tijdens dit interessante bedrijfsbezoek zal het een en ander getoond en verteld worden over de organisatie van SRON, het wetenschappelijk onderzoek in de ruimte, het ontwerp van speciale sensoren en de bijzondere electronica die nodig is voor het verwerken van de signalen. Bij SRON heeft men verder de beschikking over faciliteiten voor het assembleren
van gevoelige electronica en het meten aan sensoren bij zeer
lage temperaturen tot dicht bij het absolute nulpunt.

Spreker(s)

Dr.ir. J.S.H. (Hans) van Gageldonk, Manager Engineering Division

Locatie

Sorbonnelaan 2, 3584 CA Utrecht

Organisator

Elektrotechniek

Naam en contactgegevens voor informatie

ing. Richard van Heijningen, t: 06-22528046

r.van.heijningen@philips.com