Ontwikkelingen in nieuwe NEN 3140
De informatiesessie over de ontwikkelingen in de norm NEN 3140 Elektrische Veiligheid (op laagspanningsniveau 1000VAC en 1500VDC) is bijgewoond door een geanimeerde groep van 40 ingenieurs.
Uit de vele vragen, die werden gesteld, tijdens de behandeling van de nieuwe items in de NEN 3140, bleek, dat bijna alle aanwezigen, als elektrotechnisch ingenieurs, installatie- of werkverantwoordeljke of als opleiders, werkzaam zijn het bedrijfsleven (industrie, offshore, scheepsbouw, ultiteit, overheid en opleidingsinstituten).
De heer ing. Richard Groenewegen heeft ons op een prettige, informatieve en professionele wijze door de nieuwe aspecten en wijzigingen in de nieuwe norm NEN 3140 versie 10.1 geleid en gaf nadrukkelijk aan, welke begrippen essentieel zijn en welke (inter)nationale wettelijke regels van toepassing zijn en direct van toepassing zijn voor persoonbescherming.
Het doel is een bedrijfszekere en veiige bedrijfsvoering met elektrische installaties en hiervoor voorwaarden te scheppen om veilig te kunnen werken.
De elektrische veiligheid voor personen is geregeld in de norm NEN 3140 voor de bedrijfsvoering en onderhoud aan elektrische installaties en elektrisch aangedreven machines.
Naast de wettelijke eisen hebben we de NEN om een veilige werkplek te waarborgen, Maar wie kent nu echt deze wettelijke eisen? Wie leest de NEN normen"En nog belangrijkers: Wie past deze toe? Waar begint elektrische veiligheid? Want elektrische apparatuur wordt gebruikt en kan daardoor minder veiig worden of zelfs gevaarlijk.
Als aan elektrische installties b.v. elektrisch aangedreven machines moet wordne gewerkt, is het dan veilig genoeg om de automatische zekering uit te zetten? Nee, er dient een vergrendelbare werkschakelaar (lastschakelaar) nabij de motor te zijn, die de hoofdstroom onderbreekt en de monteur zijn eigen veiligheidsslot kan anbrengen, dit ter voorkomen van (her)inschakelen.
En hoe veilig is een universeelmeter bij gebruik in een elektrische installaties? Om veilig hiermee te kunnen omgaan, zijn de eisen aan de meetapparatuur en de meetpennen sterk aangescherpt en is de uitvoering (met extra afschermkapjes) van de meetpennen afgestemd op de uitvoeren meting. Deze maken dat er minimale kan is op het maken van kortsluiting in raiisystemen en teven de minimale afstand voor veilig werken wordt verkregen.
Voor meetapparatuur geldt, dat deze verplicht periodiek moet worden geïnspecteerd, daarna van een label moet worden voorzien en te worden opgenomen in een register (dient laatste is niet verplicht, doch wel een sterke aanbeveling).
Moet een vakman, die het vak al jaren beheerst, nog worden bijgeschoold? Ja, hij of zij dient regelmatig op de hoogte te worden gesteld van de wijzigingen in de NEN 3140, als verdere uitwerking van de ARBO wet met aangescherpte procedures en werkwijzen.
Op de vraag "En wat moet een organisatie regelen om te zorgen, dat alles geregeld en geborgd is?" Voor bedrijven geldt de wettelijke verplichting om invulling te gevewn aan het toekennen van de verantwoordelijkheden, bevoergdheden en taken aan het elektrotechnische personeel en dit goed te regelen met b.v. een Veiligheid Management Systeem Elektrotechniek met de opzet conform het model in de Europese regelgeven EN-NEN 50110, waarbij de NEN 3140 versie 10.1 nadere invulling, condities en voorwaarden geeft voor de Nederlandse situatie.
Om de conditite van elektrische railsystemen, schakelkasten, groepenkasten en elektrische installaties te kunnen beoordelen, wordt door de verzekeraars sterk aangedrongen om thermografische onderzoeken te laten verrichten. N.B. raisystemen dienen te zijn geschiklderd, nl.l. blank koper straalt geen infra rood.
Om zich een goede zaak, echter in praktijk blijkt, dat het met het weghalen van de afscherming in de kasten van railsystemen, schakelkasten en groepenkasten, een gevaarlijke situatie kan ontstaan Metalen schermingen kunnen in het railsysteem vallen met alle gevolgen van dien. Bij het ontwerpen van het railsysteem of kast, dient te worden nagedacht over het veilig kunnen uitvoeren van de thermografische metingen.
Na de voordracht gaf de heer Groeneneweg een demonstratie met een groepenkast hoe deze met een thermografisch meting dient te worden verricht.
In de bijgaande presentaties wordt in de eerste de opsomming van de belangrijkste nieuwe aspecten ind e NEN 3140 Versie 10.1 gegeven en in de tweede zijn de wijziging in NEN 3140 versie 10.1 nog eens expliciet vermeld.
De volgende informatiesessie Ontwikkelingen in elektrische veiligheid in nieuwe "NEN 3840 Hoogspanning" wordt gegeven op 13 februari 2019. U kunt zich hiervoor al aanmelden.
Hoe is Elektrische veiligheid geregeld?
Naast allerlei wettelijke eisen hebben we ook NEN-normen die de veilige werkplek waarborgen.
Maar wie kent nu echt de wettelijke eisen?
Wie leest de NEN-normen? En nog belangrijker: wie past ze toe?
Waar begint elektrische veiligheid?
Fabrikanten leveren veilige elektrische apparatuur en installateurs leggen veilige elektrische installaties aan. Wat kan er nog misgaan?
Tsja, als de wereld van de elektrotechniek toch eens zo eenvoudig zou zijn....
Elektrische apparatuur wordt gebruikt en kan daardoor minder veilig worden of zelfs gevaarlijk worden.
Aan elektrische installaties wordt gewerkt. Is het echt veilig genoeg om de automatische zekering uit te zetten? En hoe veilig is het gebruik van een universeelmeter in een elektrische installatie?
Moet een vakman, die het vak al jaren beheerst, nog worden bijgeschoold?
En wat moet een organisatie regelen om te zorgen dat alles geregeld en geborgd is?
De norm NEN 3140 Elektrische Veiligheid (huidige uitgave 01-10-2011) regelt de bedrijfsvoering van elektrisch installaties en elektrische apparatuur.
Ing. Richard Groenewegen verzorgt speciaal voor de KIVI afdeling voor Elektrotechniek een compacte informatiesessie "Ontwikkelingen in elektrische veiligheid, nieuwe NEN 3140". Richard Groenewegen is lid van de normcommissie die deze vernieuwde NEN 3140 heeft opgesteld. Hij is directeur van een inspectiebedrijf en een opleidingenbedrijf en is al jaren gespecialiseerd in deze materie.
Naast de theorie, worden ook demonstraties gegeven over veilig-werk-methoden en inspectiemethoden.
"Als elektrotechnisch specialist kunt het je niet veroorloven om achter te blijven!"
Kom naar de informatiesessie NEN 3140!!!
Spreker
ing. Richard Groenewegen vakspecialist en lid van de Normcommissie NEN 3140 Elektrische Veiligheid