Vanwege Covid-19 staan de live themamiddagen die wij sinds 2009 met en voor onze leden organiseren on hold. Om kennisdeling te blijven stimuleren organiseren we een nieuwe reeks online kennissessies.

 

Elke sessie duurt een uur. Een aantal sprekers uit de sector verzorgt een presentatie. Tijdens de sessie kunnen via een chatbox vragen worden gesteld. Voor wie het leuk vindt, organiseren we na afloop ook een interactieve online borrel. We maken hierbij gebruik van een virtueel verrassende chatdienst...

 

We hebben vier sessies ingepland:

  1. Netcapaciteit: uitdagingen én oplossingen
  2. Innovatieve alternatieve energieopwekking
  3. Waterstof: het ei van Columbus?
  4. Slimme (inzet van) warmtenetten

Meer informatie over het programma vindt u hieronder. U kunt zich via het inschrijfformulier voor één of meerdere sessies inschrijven. Deelname is gratis.


Programma

Sessie 1: Netcapaciteit: uitdagingen én oplossingen

Datum & tijd: woensdag 10 maart 2021 (15u-16u)

  • Rik Luiten, Smart Energy NLinleiding en introductie sprekers
  • Patrick Groenewoud, Krado, ‘Netcapaciteit in Nederland'

    • Welke uitdagingen staan netbeheerders te wachten op het gebied van netcapaciteit? En aan welke oplossingen werken ze? Tijdens deze presentatie geeft Patrick antwoord op deze vragen! Hij maakt hierbij dankbaar gebruik van zijn ervaringen bij diverse netbeheerders in afgelopen jaren.
  • Rob Jacobs, L'orèl Consultancy'Slimmer gebruik van energie'
    • L’orèl helpt MKB-bedrijven zo in te richten dat er zo weinig mogelijk energie wordt verbruikt en energieopwekking en afname zodanig op elkaar afgestemd worden dat zoveel mogelijk opgewekte energie zelf wordt gebruiken. Rob deelt met u zijn ervaringen uit de praktijk.
  • Haike van de Vegte, Firan,'Energy hubs: hoe werkt het en wat levert het op?'

    • Energy hubs maken slimme combinaties tussen de opwek, de opslag en het verbruik van duurzame energie. Onafhankelijk van het gereguleerde elektriciteitsnet ontstaat dan een verbinding tussen zon- en windenergie, waterstof en/of warmte. Energy hubs leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de netcapaciteit. Haike vertelt u graag meer.

Sessie 2: Alternatieve energieopwekking 

Datum & tijd: woensdag 14 april 2021 (15u-16u)

  • Walter Hulshorst, Smart Energy NL, inleiding en introductie sprekers
  • Josco Kester, TNO Energy Transition, 'Gebouwgeïntegreerde PV: je dak of gevel als onzichtbare duurzame energiecentrale'

    • Er zijn de laatste jaren diverse producten ontwikkeld en op de markt gekomen waarmee je met het dak of de gevel van je huis ‘onzichtbaar’ energie kan opwekken. Denk aan het Solar Roof van Tesla dat een jaar of 5 geleden met veel media-aandacht werd gelanceerd. Hoe staat het daar nu mee? En welke concurrenten zijn er op de markt? Josco vertelt o.a. dat het met innovatieve producten mogelijk is om de gevel van een huis te vormen tot een (duurzame) energiecentrale! 
  • Roy Osinga, Flower Turbines,'Kleine windmolens voor de gebouwde omgeving'
    • Flower Turbines maakt windmolens (1, 3 en 6 meter) welke inpasbaar zijn in de gebouwde omgeving: stil, efficiënt en esthetisch. Wind als aanvulling op zon. Daarnaast maken zij diverse on en off grid laadoplossingen voor e-mobiliteit (fietsen, scooters etc.) en bouwen zij maatwerk energieoplossingen met zon en wind. Wind in de stad, vitale werknemers en bereikbare steden dat is mogelijk!

Sessie 3: Waterstof: het ei van Columbus?

Datum & tijd: woensdag 19 mei 2021 (15u-16u)

  • Rik Luiten, Smart Energy NLinleiding en introductie sprekers
  • Rene Schutte, Gasunie‘Visie op nationale infrastructuur waterstof’
    • Gasunie kan al in 2030 een nationale infrastructuur klaar hebben voor het gebruik van waterstof als vervanger van fossiele brandstoffen. Waterstof is goed te gebruiken als grondstof, brandstof voor industrie en vervoer en mogelijk ook voor huizen. Het is makkelijk in grote hoeveelheden op te slaan. Daardoor is waterstof ook een goede reserve binnen de energiemix van de toekomst. 
  • Sjoerd Delnooz, Kiwa, ‘Waterstof in de stedelijke omgeving’
    • Netwerkbedrijf Alliander en Kiwa bouwen momenteel samen in Apeldoorn een waterstofhuis. Een opleidingslocatie ingericht als woonhuis, waar vakmensen kunnen leren hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof. Sjoerd deelt graag de laatste stand van zaken met u.
  • Tjardo Derksen & Jochem Garthoff, Kiemt‘De essentie van verbinden’
    • Kiemt is een netwerkorganisatie gericht op energietransitie, circulaire economie en innovaties, waarvan waterstof één van onze speerpunten is. Graag vertellen Tjardo en Jochem u meer over het belang van verbinden bij het opstarten, versnellen en realisatie van waterstof initiatieven. 

Sessie 4: Slimme (inzet van) warmtenetten

Datum & tijd: woensdag 16 juni 2021 (15u-16u)

  • Walter Hulshorst, Smart Energy NL, inleiding en introductie sprekers
  • Inge Albregtse-Wijgerse, Coöperatie De warmteregisseurs, ‘Duurzame warmte als batterij'
    • In de komende jaren vindt er een enorme verdichtingsopgave plaats door het bouwen van hoge woontorens in bestaande gebieden. WKO met warmtepompen is veelal de gekozen oplossing voor duurzame warmte en koude levering. Dit brengt een hoog benodigd piekvermogen met zich mee en extra druk op het elektriciteitsnet. Is dit om te zetten in een kans?
  • Naam volgt, Provincie Zuid-Holland, ‘Slimme warmtenetten in de praktijk’
    • In de provincie Zuid-Holland zijn meerdere initiatieven gestart voor het realiseren van slimme warmtenetten. Tijdens deze presentatie wordt de realisatie van slimme warmtenetten in Schiedam en Gorinchem toegelicht. Wat kunnen we van de projecten leren?

U kunt zich via het inschrijfformulier voor één of meerdere sessies inschrijven. Deelname is gratis.

 


Lid worden

Lid worden van Smart Energy NL is gratis. Haar ruim 2000 leden worden uitgenodigd voor netwerkbijeenkomsten en uitgedaagd om kennis te komen delen. Doet u ook mee? 


Agenda

10 maart 2021:

kennissessie 'Netcapaciteit: uitdagingen én oplossingen'

 

14 april 2021:

kennissessie 'Innovatieve alternatieve energieopwekking'

 

19 mei 2021:

kennissessie 'Waterstof: het ei van Columbus?'

 

16 juni 2021:

kennissessie: 'Slimme (inzet van) warmtenetten'

 

12 oktober 2021:

Vakbeurs Energie 'Smart Energy Highlights'

 

Doorlopend op aanvraag: 

Trainingen en workshops

 

Pagina delen: