Ethische dilemma's rond robots
Omschrijving
Robots gaan deel uitmaken van ons dagelijks leven, ons huishouden, ons werk. Ze zullen overal zijn, waar we ook komen. We zullen dat heel gewoon gaan vinden. Natuurlijk komt daar weerstand tegen. Misschien zal een politieke partij op een bepaald moment de schuld van alles wat er mis is aan de robots geven. En omdat ze op een enkel punt nog gelijk hebben ook, wordt dat vast nog wel een politiek issue. Maar de robots weten van niets, dus ze gaan gewoon door met waar ze voor gemaakt zijn.
We gaan sociale relaties aan met robots. Net zoals we dat doen met mensen en dieren. We gaan van ze houden, we gaan ze haten, we gaan boos op ze worden, blij met ze worden. En ook dat zal een issue zijn. Want wat als uw zoon of dochter na een aantal vruchteloze dates aan komt zetten met de ware en het is een robot? Nee, dat is misschien nog een paar bruggen te ver, maar als we het wat eenvoudiger maken: de beste vriend van uw zoontje van vijf is een robot?
De opkomst van de robots heeft een diepe impact op de manier waarop we naar onszelf kijken. Er komen robots die beter schoonmaken dan wij, beter opletten dan wij. Er zijn al robots die op bepaalde punten beter lassen en efficiënter monteren dan wij. En heus, er zal ooit een robot zijn die beter voetbalt dan wij. En er komen creatieve robots, wijze robots, liefhebbende robots. Maar wie zijn wij dan nog?
Het is noodzakelijk dat we grenzen gaan stellen aan de mogelijkheden van robots. Grenzen die gebaseerd zijn op diepgaande ethische overwegingen. Natuurlijk, grenzen zijn er om te verleggen. Maar om dat te kunnen, moeten we ze eerst stellen. En dan stapje voor stapje verleggen. En sommige robots moeten we wellicht helemaal niet gaan gebruiken. Dus ook niet maken.
Spreker(s)
Dr. Marcel Heerink (1961) is senior onderzoeker bij het lectoraat Robotica van de Hogeschool Windesheim Flevoland in Almere en associate professor bij LaSalle University in Barcelona/Almere. Hij doet onderzoek en leidt projecten op het gebied van robots in de zorg en verdiept zich in de relaties van mensen met robots. De meeste van zijn projecten hebben betrekking op de inzet van therapeutische robots in de zorg. Zo leidt hij een internationaal project dat zich richt op het gebruik van robotdieren voor dementerende ouderen en neemt hij deel in (eveneens internationale) projecten rond het gebruik van robots voor kinderen met verschillende vormen van autisme en voor kinderen die ingrijpende medische behandelingen moeten ondergaan.
Referentie
Heerink, M. (2013) Zolang je robot maar van je houdt - Hoe en waarom onze wereld verandert door de onstuitbare opkomst van de robots Schiedam: uitgeverij Scriptum ISBN 9789055942930. Een complete lijst van publicaties is te vinden via de link hieronder.
Locatie
Vergadercentrum, Vredenburg 19
Utrecht
Organisator
Filosofie & Techniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij drs.ing. Henk Uijttenhout (vz), tel.: 070 - 3875293 / 06 - 26715554 of via onderstaand e-mailadres.