Lezing door Jan van der Stoep
Omschrijving
Techniek en ethiek, passen die wel bij elkaar? Gaat technologie niet haar eigen gang en zijn ingenieurs er niet in de eerste plaats voor om technische problemen op te lossen? Het probleem van veel ethische benaderingen is dat ze een nogal abstract en theoretisch karakter hebben en vaak blijven steken in behandeling van afzonderlijke cases. In deze lezing wil ik beginnen met een analyse van de praktijk van de ingenieur als een normatieve praktijk. Ingenieurs zijn professionals die een specifieke verantwoording hebben af te leggen aan de samenleving om hen heen. Tegelijkertijd kunnen ze echter niet voor alles verantwoordelijk worden gehouden en is de invloed die ze kunnen uitoefenen soms maar heel beperkt. Bovendien ga ik in deze lezing in op de rol die techniek in andere maatschappelijke praktijken en in de samenleving als geheel speelt. Met de ontwikkeling van wetenschap en techniek neemt de actieradius van het menselijk handelen toe, waardoor tevens de verantwoordelijkheid van mensen toeneemt. Maar technische en organisatorische structuren brengen ook nieuwe mogelijkheden met zich om mensen bij het maken van verantwoorde keuzes te ondersteunen. De ethiek is niet iets dat van buitenaf grenzen stelt aan de techniek, maar is al in de vormgeving van de techniek zelf ingebakken.
Spreker(s)
Spreker zal zijn dr.ir. Jan van der Stoep, onder meer universitair docent filosofie aan de VU Amsterdam.
Dr. ir. Jan van der Stoep studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2005 promoveerde hij op het proefschrift ‘Pierre Bourdieu en de politieke filosofie van het multiculturalisme’ (Kok Kampen). Hij is lector ‘religie in media en publieke ruimte’ aan de Christelijke Hogeschool Ede en docent aan de master Christian Studies of Science and Society aan de VU. Hij is medeauteur van het boek ‘Denken, ontwerpen, maken’. Ook schreef hij diverse andere publicaties over nieuwe media, globalisering en culturele diversiteit.
BIJZONDERHEDEN
De zaal is open vanaf 18.30 uur voor gratis koffie of thee en een gezellig praatje.
Gezien de interesse voor het onderwerp, denk daarbij aan onze KIVI NIRIA gedragscode, worden ook andere mogelijke belangstellenden dan van de Afdeling Filosofie & Techniek uitgenodigd. De zaalruimte is echter beperkt tot 30 plaatsen.
In verband met deze beperkte zaalcapaciteit verzoek ik u opgaven van deelname tot uiterlijk dinsdag 11 november door te geven.
ROUTEBESCHRIJVING
Loop vanuit de stationshal
Locatie
Vergadercentrum, Vredenburg 19, Utrecht
Organisator
Filosofie & Techniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie via onderstaand e-mailadres.