Lezing door prof.dr. K. Horstman
Omschrijving
Dit is tevens de vierde bijeenkomst van het jaarthema “Nemen de apparaten het over?”
De laatste jaren neemt de ontwikkeling van voorspellende en preventieve gezondheidstechnieken en grote vlucht. Nadat de gezondheidszorg in de 20e eeuw primair klacht georiënteerd was, luidt de boodschap nu ‘voorkomen is beter dan genezen’: al ver voor de conceptie dienen we ons om de gezondheid van het toekomstige kind te bekommeren. Naast een keur aan leefstijladviezen spelen in toenemende mate genetische technieken, imaging technieken en monitoring technieken daarbij een grote rol. In de lezing wordt ingegaan wat deze trend betekent voor vragen over ‘het goede leven’: is er geen sprake van een aantasting van onze vrijheid en van een bedreiging van een open toekomst? En hoe zullen (bio-medisch) ingenieurs zich tot die vragen moeten verhouden?
BIJZONDERHEDEN
De zaal is open vanaf 18.30 uur voor gratis koffie of thee en een gezellig praatje.
Gezien de interesse voor het onderwerp, worden ook andere mogelijke belangstellenden dan van de Afdeling Filosofie & Techniek uitgenodigd. De zaalruimte is echter beperkt tot 30 plaatsen. In verband met deze beperkte zaalcapaciteit wordt u verzocht opgaven van deelname tot uiterlijk dinsdag 9 juni door te geven.
ROUTEBESCHRIJVING
Loop vanuit de stationshal van Utrecht CS de gehele passage door Hoog Catharijne in de richting van de binnenstad door. Bij aankomst op het plein bevindt zich het Vergadercentrum Vredenburg 19 aan uw linkerzijde, boven C & A. Beneden gekomen loopt u schuin links langs de wanden van de bouwplaats, het plein en de straat (Vredenburg) moeten worden overgestoken. Op de begane grond is er alleen een ingangshal met liften en een mededelingenbord met het zaalnummer, links van de C & A etalages, naast de schoenenwinkel Breugel.
Parkeren is onder meer mogelijk bij NH hotels.
Spreker(s)
Klasien Horstman (1959) studeerde wijsgerige en historische sociologie. In 2001 werd ze aangesteld als Socrates hoogleraar Filosofie en Ethiek van Bioengineering aan de Technische Universiteit Eindhoven en sinds 1 mei 2009 is ze hoogleraar Filosofie van Public Health aan de Universiteit Maastricht. Ze doet filosofisch empirisch onderzoek naar de manier waarop nieuwe (preventieve) gezondheidstechnieken onze individuele levens en de samenleving veranderen en hoe we kunnen zorgen dat deze processen bijdragen aan ‘goed leven’. Haar aandacht gaat daarbij uit naar zowel ‘harde’ als ’ zachte’ technieken, naar DNA technieken zowel als gezondheidsvoorlichting. Publicaties zijn o.a. Public bodies, private lives. The historical construction of life insurance, health risks and citizenship in the Netherlands 1880-1930 (2002), Factor XX. Vrouwen, eicellen en genen (2004), Worstelen met gezond leven. Ethiek van de preventie van hart en vaatziekten (2005), Genetics from laboratory to society. Social learning as an alternative to regulation (2008).
Locatie
Vergadercentrum, Vredenburg 19
Utrecht
Organisator
Filosofie & Techniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie via onderstaand e-mailadres.