Niet-neutraliteit ICT op gevechtsveld
Omschrijving
Technologie is niet weg te denken van het gevechtsveld en onze huidige militaire missies kenmerken zich door zogenaamd āgenetwerktā optreden. Hierbij zijn militairen door middel van een scala aan ICT toepassingen aan elkaar gekoppeld om besluitvormingsprocessen optimaal te laten verlopen. Hierbij wordt de techniek vaak als neutraal element beschouwt, dat niet meer doet dan het faciliteren van communicatie. Echter, verschillende techniekfilosofen hebben betoogd dat techniek niet neutraal is, maar dat de manier waarop we onszelf en de wereld om ons heen ervaren verandert door de techniek. Bijvoorbeeld in de stroom van post-fenomenologisme hebben auteurs zoals Don Ihde en Peter Paul Verbeek de niet-neutraliteit beschreven in termen van de normatieve dimensie van techniek en in de zin dat techniek onze waarneming van onszelf en de wereld verandert. In deze lezing worden vier verschillende soorten van niet-neutraliteit zichtbaar gemaakt in een specifiek geval, namelijk dat van de militaire high-tech omgeving met een focus op het delen van visuele informatie en visualisatie technologieĆ«n. Tevens worden de bestaande vormen van niet-neutraliteit verrijkt met het model van de ānormatieve praktijkā. Dit is noodzakelijk voor een beter begrip van de normatieve dimensie van ICT op het gevechtsveld. De focus van de post-fenomenoloog en andere techniek filosofen is vooral gericht op techniek of op het technologische artefact zelf. Wat deze benaderingen missen, is dat de meeste technologieĆ«n in een specifieke praktijk functioneren. In de lezing wordt betoogd dat het nuttiger is om een goed begrip van de normativiteit van de technologie te krijgen door te erkennen dat de technologie nooit los gezien kan worden van de sociale context. Daarom wordt een verrijkt begrip van de niet-neutraliteit van de technologie voorgesteld. Dit maakt een normatieve evaluatie mogelijk, gekenmerkt door specifieke onderscheidingen. De belangrijkste onderscheidingen zijn tussen de structurele en directionele kant van de technologie en de praktijken waarin deze technologieĆ«n functioneren. In de lezing wordt ook dit verrijkte niet-neutraliteitsmodel toegepast op de visualisatie technologieĆ«n op het gevechtsveld.
Spreker(s)
Christine van Burken is a PhD candidate working in the field of military technology and ethics. She holds a BSc in Human Kinetic Engineering (The Hague University of Professional Education, 2002), a BSc in Mechanical Engineering (Eindhoven, Fontys University of Professional Eduction, 2004) and a MA at the Amsterdam Vrije Universiteit, faculty of Philosophy (2006). She worked several years as a mechanical engineer before starting her PhD studies in June 2009.
Currently, she's working on her dissertation in a NWO funded project "Moral Fitness of military personnel in a network enabled operations environment". She looks at ICT and other networking technologies in the military domain from the pespective of Philosophy of Technology. She also uses insights from Reformational philosophy to evaluate normative issues in networked (military) environments. Her main affiliation is Eindhoven University of Technology, but due to the interdisciplinarity of her project she is also affiliated to Delft University of Technology, The Netherlands Defence Academy and TNO Human Factors.ā
Locatie
Vergadercentrum, Vredenburg 19
Utrecht
Organisator
Filosofie & Techniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij drs.ing. Henk Uijttenhout (vz), tel.: 070 - 3875293 / 06 - 42505844 of via onderstaand e-mailadres.