Omschrijving

Wetenschap en Techniek. Ze worden vaak in één adem genoemd. Maar hoe draagt wetenschappelijk onderzoek bij aan technologie ontwikkeling? Hoe moeten we de ‘epistemologische relatie’ tussen die twee begrijpen? Dat is het één van de thema’s van de leerstoel Filosofie van Wetenschap in Praktijk -- ofwel Philosophy of Science in Practice. Deze nieuwe loot aan de stam van de wetenschapsfilosofie kiest een nieuw soort benadering waarbij traditionele thema’s in de wetenschapsfilosofie worden beschouwd vanuit het perspectief van de technische wetenschappen. Deze benadering heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten, nieuw manieren om over wetenschap te denken. Bijvoorbeeld: Wat is kennis? In de traditionele wetenschapsfilosofie is wetenschappelijke kennis een representatie van de werkelijkheid ‘achter de waarneembare verschijnselen.’ Maar vanuit de technische wetenschappen lijkt het passender om wetenschappelijke kennis op te vatten als ‘epistemisch gereedschap.’ Een voorbeeld van wetenschappelijke kennis is wetenschappelijke modellen. Een wetenschappelijk model is volgens dit nieuwe idee zo geconstrueerd dat het een gereedschap vormt om te kunnen denken over de werkelijkheid, bijvoorbeeld over de vraag hoe technologische functies kunnen worden gecreëerd of gecontroleerd. Dit idee zal in deze lezing worden toegelicht en geïllustreerd met voorbeelden.

Prof. dr. ir. Mieke Boon is hoogleraar Filosofie van Wetenschap in Praktijk aan de Universiteit Twente en doet onder andere filosofisch onderzoek naar de technische wetenschappen. Zij kijkt daarbij naar hoe wetenschappelijke kennis wordt gemaakt, en naar de rol van onze creativiteit daarin. Zij is auteur van het boek “Filosofie van het Kijken – Kunst in ander perspectief”, samen met Trouw redacteur Peter-Henk Steenhuis.
Boon studeerde Chemische Technologie aan de UT en de TU Delft, waarin zij cum laude afstudeerde. Zij promoveerde, eveneens cum laude, aan de TU Delft op een onderzoek waarin zij het mechanisme van de zogenaamde bioleaching ophelderde en modelleerde. Zij studeerde filosofie aan de RUL. Ook stond zij aan de wieg van de Ethiek en Techniek in Nederland, waarover zij vanaf 1986 lezingen verzorgde. Bij het KIVI nam zij deel aan de oprichting van de Afdeling Filosofie & Techniek, en leidde in de eerste jaren de werkgroep Ethiek en Techniek. In 2001 verruilde zij haar werk in het Biotechnologisch onderzoek aan de TU Delft voor een functie als universitair docent aan de UT in de vakgroep Filosofie van Hans Achterhuis. In 2002 verwierf ze een NWO-VIDI beurs met als thema Philosophy of Science for the Engineering Sciences (NWO-VIDI beurs in het kader van de Vernieuwingsimpuls van NWO, 2003-2008). In 2006 initieerde zij de Society for Philosophy of Science in Practice (SPSP). In 2012 kreeg ze een NWO-Aspasia beurs om haar onderzoek voort te zetten.

Spreker(s)

Naast haar onderzoek doceert zij aan de Universiteit Twente in de filosofie master opleiding PSTS, in het excellentieonderwijs zoals het honoursonderwijs en de University College ATLAS, en in het reguliere onderwijs van diverse opleidingen.

Referentie
Boon, M. (2012). Scientific concepts in the engineering sciences: Epistemic Tools for Creating and Intervening with Phenomena. In: Scientific Concepts and Investigative Practice U. Feest and F. Steinle (eds.). Berlin, New York: Walter De Gruyter GMBH & CO. KG, Series: Berlin Studies in Knowledge Research. 219-243.
Een complete lijst van publicaties is hieronder te vinden.

Locatie

Vergadercentrum, Vredenburg 19

Utrecht

Organisator

Filosofie & Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij drs.ing. Henk Uijttenhout (vz), tel.: 070 - 3875293 / 06 - 26715554 of via onderstaand e-mailadres.

hbmuijttenhout@hotmail.com

Webpagina Mieke Boon

Publicatielijst Mieke Boon