Bouwen in ons Indië
Omschrijving
Deze voordracht gaat over het leven en de architectuur van Charles Prosper Wolff Schoemaker. Hij werd op Java geboren in 1882 en stierf daar ook in mei 1949. Voor zijn middelbare schoolopleiding en studie aan de KMA werd Charles naar Nederland gestuurd. In 1905 keerde hij terug in Nederlands-Indië waar hij na een korte carrière in het KNIL functies bekleedde als ingenieur bij de afdeling Waterstaat van het Departement van Burgerlijke Openbare Werken, directeur Gemeentewerken Batavia, zelfstandig architect en hoogleraar aan de Technische Hogescholen te Bandoeng en Delft in de periode 1920-1940. Hij speelde een belangrijke rol in een bijna vergeten hoofdstuk van de Nederlandse architectuur-geschiedenis: de architectuur van Nederlandse architecten in het voormalige Nederlands-Indië, de koloniale of Nederlands-Indische architectuur. Bovendien was Wolff Schoemaker de leermeester en levenslange vriend van Soekarno, de eerste president van Indonesië, en de architect van wat men “de mooiste villa van de wereld” plachte te noemen: Villa Isola voor de krantenmagnaat D.W. Berretty.
De architectuur in Nederlands-Indië heeft in de eerste decennia van de twintigste eeuw een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Aan het begin van deze periode was de architect vrijwel afwezig en de situatie in de bouw was ook niet erg uitnodigend voor deze beroepsgroep. In 1940 had de architect een stevige greep op de bouwpraktijk, de steden hadden een periode van sterke groei doorgemaakt en het stedelijke landschap was compleet veranderd. De oorspronkelijk ruim opgezette centra van de grotere steden hadden plaats gemaakt voor een meer geconcentreerde bouwwijze. Er waren winkelstraten ontstaan en wijken met aaneengesloten bebouwing van kantoren en bedrijven. De stedenbouwkundige had zijn entree gemaakt en de groei van de steden voltrok zich volgens vooraf gemaakte plannen.
10.30 uur Ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door dr. J. van Dullemen
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst
Routebeschrijving:
Vanaf rijksweg A13 Rotterdam of Den Haag, afslag Delft. IKEA achter u laten. Bij eerste stoplicht rechtdoor, bij tweede (T-kruising) linksaf. Rechts aanhouden en bij het volgende stoplicht rechtsaf (Mijnbouwstraat). Na ca. 100 m ziet u het voormalige gebouw voor mijnbouwkunde rechts liggen. Er is enige parkeergelegenheid naast het gebouw, en tevens aan de ventweg van de aan de overkant liggende Julianalaan. Openbaar vervoer via NS Delft Centraal, dan bus 62, 80 of 81 (halte Michiel de Ruyterweg) of wandelen (ca. 20 min.).
Spreker(s)
Jan van Dullemen (1954) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit te Leiden en promoveerde in 2008 aan de Universiteit Utrecht. Hij is freelance onderzoeker en docent. Daarnaast werkt hij als organisator van kunstprojecten voor het onderwijs. In 2010 verscheen van zijn hand het boek Tropical Modernity over de Indische Architectuur van C.P. Wolff Schoemaker.
Locatie
Science Centre, Mijnbouwstraat 120, Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.