Delfts Aardewerk, Opkomst en Neergang
Omschrijving
Delfts Aardewerk heeft zich in de gehele westerse wereld een naam verworven. Het heeft grote bekendheid gekregen, het heeft gedurende enkele eeuwen in de uitingen en presentatie van nationale cultuur een rol weten te spelen omgeven door een waas van delicate en kostbare voorwerpen, representatief, gewaardeerd als geschenk, als bezit, overgewaardeerd door de top van de kunsthandel en van frenetieke verzamelaars. Dat zal zeker nog lang zo blijven.
Meer dan 50 werkplaatsen en fabrieken in het gehele land en ook in Delft hebben dit product in miljoenen stukken gemaakt, maar die tijd is voorbij - het past niet meer in hedendaagse interieurs, de prijs/kwaliteitsverhouding deugt niet meer. Het is voorbij.
Tijd voor een nabeschouwing.
Hoe is het gekomen, waar kwam het vandaan, hoe is het ontwikkeld, hoe werd het bedreigd, wat is er van over? Intrigerende vragen die de spreker door zijn nauwe verbondenheid met de bedrijfstak zonder al te veel vooringenomenheid zal proberen te beantwoorden.
Gedurende 25 jaar was hij directeur van de laatst overgebleven fabriek van delfts aardewerk, Koninklijke Tichelaar in Makkum.
10.30 uur Ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door dr.ir. P.J. Tichelaar
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst
ROUTEBESCHRIJVING
Vanaf rijksweg A13 Rotterdam of Den Haag, afslag Delft Zuid/TU Delft. TU Delft aanhouden. Einde afslag TU Delft rechtsaf, de Schoemakerstraat op. Vervolgens de eerste afslag linksaf en meteen weer links de brug over. U bevindt zich nu op de parkeerplaats van de afgebrande faculteit Bouwkunde (Van den Broekweg). Het Cultuurcentrum ligt aan het einde van deze weg, aan de overkant van de Mekelweg. Vanwege de werkzaamheden aan het nieuw aan te leggen ‘ Mekelpark’ is de Mekelweg afgesloten. Openbaar vervoer via NS Delft-Zuid (zie ook de hieronder vermelde link).
Spreker(s)
Pieter Jan Tichelaar, (Makkum 1928) verliet in 1958 Delft als chemisch technoloog om in Makkum zijn vader te gaan helpen en op te volgen bij de leiding van het al enige eeuwen oude familiebedrijf, de plaatselijke aardewerkfabriek. Na vijfentwintig jaar verliet hij het bedrijf. In 2000 beëindigde hij zijn werkzaamheden als interim-manager en verdiepte daarna zijn liefhebberij door het schrijven van enkele boeken over de geschiedenis van de techniek en de producten van de tien Friese gleibakkerijen. In 2004 promoveerde hij aan de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit te Nijmegen.
LITERATUUR van deze auteur (selectie, Google: Pieter Jan Tichelaar):
- (met C. Polder) Gebakken Schilderijen, Leiden 1998
- (met S. ten Hoeve) Fries Aardewerk II "Bolsward", Leiden 2001
- Fries Aardewerk III "Tichelaar 1700 -1868, Leiden 2004
- Een studie in delen, Leiden 2004
Locatie
Cultuurcentrum, Theaterzaal 232
Mekelweg 10, 2628 CD DELFT
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.