Hoge snelheid Windtunnels
Omschrijving
Vanaf de gebroeders Wright worden windtunnels gebruikt om het aerodynamisch ontwerp van vliegtuigen te optimaliseren. Al in 1919 werden in Nederland door de voorloper van het huidige Nationaal Lucht- en Ruimtevaart-laboratorium NLR windtunnelmetingen gedaan.
Na de tweede wereldoorlog besloot de regering de vliegtuigindustrie te steunen o.a. door de bouw van twee nieuwe grote windtunnels in het transsone en supersone snelheidsgebied (de HST en SST). Deze tunnels waren technisch zeer geavanceerd wat betreft het ontwerp en de toegepaste meettechnieken. In de voordracht zal worden uitgelegd waarom deze tunnels zijn gebouwd en welke oplossingen daarbij voor een aantal problemen zijn gevonden.
Vanaf 1960, toen de tunnels in bedrijf werden genomen, hebben deze tunnels bijgedragen aan de ontwikkeling van Fokker-vliegtuigen, zoals de F-28, de Fokker 100 en de Fokker 70 alsmede internationale projecten zoals de Concorde, Airbus en de ARIANE Launcher. Ook vandaag wordt de HST, nu onder beheer van de Stichting "Duits-Nederlandse Windtunnels" (DNW), intensief gebruikt ten behoeve van de internationale luchtvaartindustrie.
10.30 uur Gebouw open; ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door ir. A. Elsenaar
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg voordracht en afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst.
Spreker(s)
Bram Elsenaar trad na zijn studie vliegtuig-bouwkunde in Delft en Toronto in dienst bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium waar hij uiteindelijk verantwoordelijk werd voor al het windtunnel onderzoek. Ook heeft hij aan het einde van zijn loopbaan een aantal jaren gewerkt aan de Airbus A380 in Toulouse.
Na zijn pensionering heeft hij zich bezig gehouden met de aerodynamische collectie van de Stichting Historisch Museum NLR. (Zie ook de website via de link hieronder). In die hoedanigheid heeft hij recent een boek geschreven getiteld: “0.2 < Ma < 4.0 - 50 Years High Speed Wind Tunnel Testing in The Netherlands”.
Locatie
Science Centre, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij dr.ir. Paul van Woerkom (tel. 070 – 3070275 ‘s avonds) of via onderstaand e-mailadres