Van Marken:Ieder uur een woord, een daad
Omschrijving
Het bestuur van de afdeling Geschiedenis der Techniek heft het genoegen u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht door ir. Jan van der Mast met titel:
"Jacques van Marken: ieder uur een woord, een daad"
Jacques van Marken (1845-1906) was een visionair, die alle nieuwe technische vindingen omarmde, zoals de telefoon, elektrisch licht, automobiel, luchtgistmethode, rollengrammofoon etc. In 1897 - kort na de première van de eerste films van Lumière in Parijs - liet hij deze films aan zijn arbeiders zien en maakte in zijn foto-atelier de eerste films van Nederland. Hij vond dat de TU een nieuw soort ingenieur moest opleiden: sociaal ingenieur. Hij schreef daar in 1893 een pamflet over: âHem is de toekomst!â Zijn term âsocial engineeringâ werd in Amerika een begrip.
Jacques creĂŤerde samen met zijn echtgenote Agneta eind 19e eeuw in Delft een magische, unieke wereld. Het echtpaar schepte werkgelegenheid met de oprichting van de Gistfabriek en CalvĂŠ, maar bouwden ook Agnetapark - een groene oase in de stad - en gingen er tussen hun arbeiders wonen. Deze fabriekskolonie functioneerde als een verzorgingsstaat waar âpapa en mamaâ Van Marken over de arbeidersgezinnen waakten.
Schrijver Jan van der Mast publiceerde in 2015 de roman âAgnetaâ waarin hij het wonderlijke âdubbellevenâ van de industrieel op de korrel nam en het verbond beschreef dat Agneta met de minnares Maria sloot. Aanleiding om deze roman te schrijven was de vondst van een geheim dagboekje, dat pas in 2040 mag worden geopenbaard.
Onder de indruk van de sociale ondernemers- ideeĂŤn van Jacques van Marken - hij is de Henry Ford van Nederland - besloot Jan vervolgens een biografie over deze visionair te schrijven: âIeder uur een word, een daad.
Het leven van Jacques van Marken is als een rollercoaster: de domineeszoon studeerde als eerste technoloog aan de TU af (1867), wilde dichter worden, maar besloot zich ânuttig te maken voor de maatschappijâ, stichtte grote fabrieken en groeide uit tot een bekende industrieel die bv. met de Franse president over winstdeling sprak. Hij werd als âmodelondernemerâ op handen gedragen door de landelijke pers, maar door de sociaal-democraten als een âwolf in schaapsklerenâ afgedaan. Zij wilden een gewelddadige revolutie. Van Marken wilde echter Arbeid & Kapitaal verzoenen en met kalm overleg samenwerken en welvaart met elkaar delen.
U en uw introduces zijn van harte welkom. Aan het bijwonen van de voordracht zijn geen kosten verbonden.
Aanmelden gaarne uiterlijk 7 april a.s. via e-mail pthlmvanwoerkom@gmail.com of telefonisch 070-3070275.
Spreker(s)
Jan van der Mast (1961) studeerde stedenbouw in Delft, voltooide zijn studie in Barcelona, maar koos al snel voor het schrijverschap. Hij schreef toneelstukken, romans en won diverse literaire prijzen. De laatste jaren legt hij zich toe op historische romans. Inmiddels is hij druk bezig om in Delft een Van Marken Museum van de grond te krijgen op de plek waar ooit villa Rust Roest stond - centraal in het Agnetapark - en waar Jacques en Agneta woonden.
Voor meer info: www.janvandermast.com
Locatie
Science Centre van de TU Delft
Mijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Paul van Woerkom