Aardwarmte in Nederland: Ondergrondse en bovengrondse uitdagingen
Het bestuur van KIVI Hydrocarbon Technologies & Energy Transition nodigt u graag uit voor de lezing "Aardwarmte in Nederland: Ondergrondse en bovengrondse uitdagingen" op dinsdag 26 november a.s. De lezing is van 18.00-19.00 uur, aansluitend is er nog een borrel tot ca. 19.30 uur.
Warmte maakt zo’n 40 procent uit van onze Nederlandse energiebehoefte. Het is de ambitie van de overheid om daarvoor in toenemende mate gebruik te maken van diepe aardwarmte: een vorm van ‘warmwatermijnbouw’ waarbij productieputten warm water oppompen uit poreus gesteente op kilometers diepte, en injectieputten het afgekoelde water op andere plekken weer terugpompen in de ondergrond. Voor het gebruik van deze warmtebron in de gebouwde omgeving is het nodig om op grote schaal warmtenetwerken aan te leggen.
De twee sprekers van deze avond zullen ingaan op de technische, economische en organisatorische aspecten van deze complexe samenhang tussen bovengrondse en ondergrondse activiteiten:
- Ir. Paulus Jansen is oud-Tweedekamerlid, oud wethouder van Utrecht en specialist op het gebied van warmte voor de gebouwde omgeving.
- Prof. dr. ir. Jan Dirk Jansen is hoogleraar reservoirtechnologie aan de TU Delft en specialist op het gebied van ondergrondse stroming en geïnduceerde seismiciteit.
Paulus en Jan Dirk zijn beiden lid van de Mijnraad, een adviescollege dat de Minister van Klimaat en Groene Groei adviseert over technische en maatschappelijke aspecten van vergunningsaanvragen voor activiteiten in de diepe ondergrond.