Beleving van Materialen door Ontwerpers
Omschrijving
Op dinsdag 11 december zal op de faculteit Industrieel Ontwerpen (Bernd Schierbeek zaal) van de TU Delft een avondbijeenkomst plaatsvinden met als titel âDe Beleving van Materialen door Ontwerpersâ.
Dit evenement is gekoppeld aan een tentoonstelling over materialen in de hal van de faculteit.
In de tientallen bijeenkomsten in het kader van âde beleving van...â is nooit expliciet de beleving van materialen door de ontwerper aan de orde geweest. Het ging altijd om de eindgebruiker, terwijl het aannemelijk is dat de visie op materialen door ontwerpers verschilt van die van veel eindgebruikers.
Ontwerpers zullen meer nadenken over materialen en gevoeliger zijn voor aspecten als authenticiteit. Vroeger kon men spreken van âsee what you getâ. Als het er als hout uit zag kon je ervan uitgaan dat het hout was. Tegenwoordig moeten we wellicht onderscheid maken tussen materiaal en decor. Het is gewoon geworden dat je gefopt wordt. Materiaal is een illusie geworden, het is slechts een print en, met gebruik van moderne technieken, niet eens steeds dezelfde. Dessins zijn straks elektronisch op te roepen.
Het blijkt dat we heel vaak de dessins lenen van gevestigde materialen. Meer dan 50% van de dessins die Abet verkoopt zijn geleend van klassieke materialen.
Een interessante vraag op 11 december is hoe we hier als ontwerpers mee om gaan. Kernvraag is: Nemen we deze ontwikkeling voor lief of gaan we voor âeerlijkâ materiaalgebruik.
Het definitieve programma wordt binnenkort gepubliceerd.
Spreker: Dr. Elvin Karana, Industrial Design Engineering, TU Delft
Titel: Designerly needs in Material Decisions
Adapting materials education in design by integrating different tools and methods for understanding both tangible and intangible aspects of materials is a vital need when current practices in design are considered. In this lecture, three initiatives will be presented to teach materials in design education to achieve better balance with current practices in the domain of design. These are: (1) material driven design projects; (2) a new âmaterials and designâ course which integrates both utilitarian and experiential concerns in materials selection; and (3) a materials library, implemented to the materials course.
Spreker: Jacob Alkema, Industrial Design Engineering, TU Eindhoven, tevens zelfstandig kunstenaar
Titel: Material Design: a new design discipline?
Maximale ontwerpvrijheid zou bestaan als ontwerpers materialen en materiaalsystemen zelf zouden kunnen ontwerpen. Een boeiende gedachte in het licht van de historie waarin materialen uit het magazijn werden gehaald. Jacob Alkema doet al jaren lang onderzoek naar nieuwe materiaal systemen.
Spreker(s)
Onder andere op basis van keramiek en beton. Als docent industrieel ontwerpen is hij geĂŻnteresseerd in de vraag of specifieke methodologische kennis zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe materialen. Kernvraag is of het ontwerpen van materialen wezenlijk anders is dan het ontwerpen van âgewoneâ producten.
Spreker: Wim Poelman, Industrial Design Engineering, TU Delft, tevens voorzitter van de Stichting Material Design.
Titel: Materiaalontwikkeling en body language van producten
Als producten intelligenter worden zal er meer behoefte zijn aan genuanceerde communicatiemiddelen met mensen. Intelligente producten zoals dieren, communiceren niet met ledjes, beepjes en beeldschermen. Zij communiceren met body language, hetgeen mogelijk is als gevolg van slimme materiaalsystemen zoals spieren en veranderende pigmenten.
Er is derhalve veel materiaalontwikkeling nodig op dit gebied. Dit kan uitsluitend plaatsvinden in samenwerking tussen drie disciplines. Industrieel ontwerpers die producten definiĂŤren, nanotechnologen die nieuwe responsieve materialen ontwikkelen en informatici die de aansturing kunnen verzorgen.
Locatie
Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft
Landbergstraat 15 2628 CE Delft
Organisator
Industrieel Ontwerpen
Stichting MaterialDesign en Product
Naam en contactgegevens voor informatie
MaterialDesign via onderstaand e-mailadres
Aanmelden via
MaterialDesign via e-mail:
info@materialdesign.nl