De Beleving van Afval
Omschrijving
Op woensdag 19 september zal de volgende bijeenkomst in de “Beleving van...” reeks plaatsvinden. Het onderwerp is ditmaal de Beleving van Afval en de bijeenkomst wordt gehouden bij afvalpreventie- en grondstoffenmanagement specialist Milgro, Vareseweg 37, in Rotterdam.
De bijeenkomst bij Milgro zal al om 17.30 uur beginnen, er is dan koffie met een broodje.
Waarom de Beleving van Afval?
Uit archeologische vondsten weten wij dat de mensheid zich al meer dan 5000 jaar bezighoudt met georganiseerde afvalverwijdering. Afvalmanagement is wat dat betreft niets nieuws. Wel is de efficiency verbeterd: er lopen niet langer varkens door de straten om het afval weg te werken. Ook aan hygiëne is gewerkt: steden hebben tegenwoordig rioolsystemen in plaats van open goten. De hoeveelheid en het soort “afval” dat wij tegenwoordig produceren is echter wel veranderd. Tot zeer recentelijk was de manier waarop wij gewend waren met grondstoffen, voedsel en producten om te gaan gericht op de lange termijn. Verspilling was uit den boze. De westerse industriële revolutie bracht daar verandering in. De introductie van massaproductie zorgde ervoor dat een schier oeverloze keur aan betaalbare consumentenproducten binnen het bereik van een groot deel van de bevolking kwam. We raakten allen gewend aan het idee dat het aanbod aan grondstoffen en voedsel oneindig was.
De realiteit bleek weerbarstig. Grondstoffen kunnen opraken; duurzaamheid is helemaal terug. Onze kijk op afval verandert ook. Tijdens de Beleving van Afval zal een viertal experts op het gebied van afvalpreventie, grondstoffen, recycling, productontwikkeling en creativiteit ons kennis laten maken met een andere kijk op afval, en ons alles vertellen over afval en de relatie tot grondstoffen -in de brede zin van het woord.
18.00 uur Alexander Lange, manager Knowledge and Innovation bij Milgro.
Milgro is het innovatie- en kenniscentrum voor afvalpreventie en hergebruik en helpt daarmee het bedrijfsleven en de overheden beter met grondstoffen om te gaan. Voor Milgro is afval geen afval, maar een grondstof die een waarde vertegenwoordigd. En dat maakt het extra interessant om serieus om te gaan met afval. Deze andere kijk op afval zorgt ervoor dat afval niet uitsluitend meer als kostenpost wordt bekeken, maar dat er ook opbrengsten zichtbaar worden.
18.30 uur Elias van Hoek, Universiteit Twente
Elias van Hoek studeert industrial design engineering aan de Universiteit Twente. Voor zijn afstudeeropdracht onderzocht hij namens afvalbedrijf Twente Milieu oplossingen voor het afval - en dan met name de drinkbekertjes - dat achterblijft na een groot evenement. Het onderzoek voerde hij uit bij People Creating Value, een productontwikkelbureau in Enschede.
Spreker(s)
19.00 uur e-waste (discussie of spreker van Philips)
E-waste is niet de enorme berg afgedankte e-mails, maar het afval van afgedankte oude, gebruikte elektronica, dat waardevolle grondstoffen bevat.
Het hergebruik van deze steeds schaarser wordende grondstoffen voor moderne elektronische apparaten wordt zeer urgent en van groot economisch belang. Zelfs Obama heeft zich hiermee bemoeid!
Zo heeft het Sustainability team Philips het gebruik van recyclaat in consumentenproducten verder ontwikkeld. Philips signaleerde bij consumenten een duidelijke behoefte aan energiezuinige producten. Maar dan moeten ze qua prestatie niet onderdoen voor ‘gewone’ apparaten en ook niet meer kosten. En die producten kwamen er.
19.30 uur Pauze
20.00 uur Jan Körbes, Refunc
Van huis uit architecten, en nu ‘afvalarchitecten’, Jan Körbes en Denis Oudendijk van Refunc creëren experimentele structuren en mobiele micro architectuur op basis van afvalstromen. Hun missie is het “refunctionaliseren” van afgedankte objecten en deze een tweede leven te geven, vaak in een verrassende nieuw gedaante.
20.30 - 21.00 uur Discussie
Locatie
Milgro, Vareseweg 37, 3047 AT Rotterdam
Organisator
Industrieel Ontwerpen
MaterialDesign
Naam en contactgegevens voor informatie
MaterialDesign via onderstaand e-mailadres
Artikel uit Product - augustus 2012
Aanmelden via
MaterialDesign via e-mail:
info@materialdesign.nl