Omschrijving

LGem is een innovatief bedrijf, opgericht in 2005, dat gespecialiseerd is in productiesystemen voor algen. De naam LGem is afgeleid van de woorden “Light” en “Gem”. Gem staat hierbij voor “edelsteen” of “kostbaarheid”. Wat LGem in essentie doet is waarde creëren met licht. Licht brengt fotosynthese tot stand waarmee diverse stoffen/materialen kunnen worden geproduceerd.

Om algenproductie industrieel toe te kunnen passen moet het proces worden beheerst en dat is niet eenvoudig. LGem heeft hiertoe het GEMTUBE systeem ontwikkeld, dat op 9 september te zien zal zijn.

Wat dit systeem bijzonder maakt is dat diverse zaken onder controle zijn, zoals zuurstofopbouw, productie van kwetsbare algentypen, laag energieverbruik, betrouwbaarheid en eenvoudige bediening, voorkoming van vervuiling, opschaalbarheid, hygiëne en reinigbaar.

Toepassingen Algen
Algen komen overal ter wereld voor; er is bijna geen ‘natte niche’ te vinden die niet door algen wordt bevolkt. Die grote verscheidenheid van natuurlijke habitats (leefomgevingen) heeft in honderden miljoenen jaren van evolutie geleid tot een enorme diversiteit in soorten en eigenschappen. Die diversiteit zie je nu ook terug in de vele potentiële toepassingen van (micro)algen. De producten lopen uiteen van intacte cellen voor dierlijke en humane voeding, allerlei voedingssupplementen (zgn Superfoods), via de olie als visolievervangers tot geraffineerde chemicaliën uit de cellen als antioxidanten en ingrediënten voor cosmetica. Ook kunnen algen diensten leveren als afvalwaterzuivering, doordat ze vervuilende stoffen als nitraat, ammonium en fosfaat ‘opeten’. Vanwege de hoge kosten voor de productie van algen leveren op dit moment alleen nog de hoogwaardige toepassingen voldoende op om uit de kosten te komen. Hierop zijn de activiteiten van LGem voorlopig gericht.

Algenproductie boven een weg
Voor de productie van algen heeft een installatie CO2 nodig en waar is dat meer voorhanden dan langs wegen. Auto’s stoten immers grote hoeveelheden CO2 uit. Voor het “Garden Festival” in Geneve was het Nederlandse Bureau The Cloud Collective geselecteerd om een van de 13 tuinen voor de zomer van 2014 onder handen te nemen. Een resultaat daarvan was een algenproductie installatie boven een viaduct. Gebruik werd gemaakt van de techniek van LGem. Ingrid van de Heijden, van The Cloud Collective was projectleider en zij zal het project op 9 september presenteren.

Ingrid van der Heijden van The Cloud Collective heeft een brede achtergrond. Ze is als architect opgeleid in Eindhoven en werkte achtereenvolgens bij The Unit Business Communication, Transavia, SNS Bank en Architectenbureau AWG in Antwerpen. Zij was daarna medeoprichter van The Cloud Collective. De groep presenteert zich met de tekst: “We are a co-operation of architects, creative minds and designers committed to transform today’s surroundings into those of tomorrow”.

Sander Hazewinkel van LGem is afgestudeerd aan de rechtenfaculteit van Erasmus Universiteit en is derhalve geen chemicus. Zijn formele functie bij LGem is Chief Commercial Officer. In 2007 richtte hij LGem op als eerste Nederlandse bedrijf dat een gesloten foto-bioreactor gebruikte om microalgen op een commerciële schaal toe te passen.
Hij zal de techniek, de toepassingen en de perspectieven van LGem presenteren.

Discussie
Tijdens de avond zal er ook de tijd genomen worden voor discussie over de mogelijkheden van algen, de economische voordelen en klimaataspecten. Wij zijn benieuwd naar uw visie op dit onderwerp en nodigen u van harte uit voor de discussiebijeenkomst “de beleving van algen".

Locatie

LGem, Madepolderweg 45c, Den Haag

Organisator

Industrieel Ontwerpen

Stichting MaterialDesign

Naam en contactgegevens voor informatie

MaterialDesign via onderstaand e-mailadres

info@materialdesign.nl

Website MaterialDesign

Website The Cloud Collective

Aanmelden via

MaterialDesign via e-mail

info@materialdesign.nl