Omschrijving

Alternatieve materialen staan sterk in de belangstelling. Is dit een hype of een trend?
Een hype gaat over, maar een trend moet je serieus nemen als signaal voor verdere ontwikkelingen in de toekomst. We moeten ons de vraag stellen waarom we behoefte hebben aan alternatieve materialen. Er zouden drie redenen kunnen zijn.
• Met alternatieve materialen kunnen we een duurzamere samenleving realiseren
• Met alternatieve materiaaltechnologie kunnen we technische functies realiseren die niet mogelijk zijn met traditionele technieken.
• Met alternatieve materiaaltechnologie kunnen we belevingsfuncties realiseren die niet mogelijk zijn met traditionele technieken.

Op 21 maart gaat het hoofdzakelijk om deze belevingsfuncties.
Bij beleving is het niet zozeer van belang of materialen alternatief zijn. Van belang is met name dat zij een boodschap uitdragen en/of associaties oproepen. Verwondering is een belangrijk aspect van beleving en een directe manier om verwondering op te roepen is het ongewone.
Het ‘ongewone’ speelt een belangrijke rol in kunst en vormgeving. Het is niet ‘gewoon’ om een Louis 15 stoel te decoreren met beeldtaal uit het pointillisme.

Het is evenmin ‘gewoon’ om een lamp te ontwerpen gebruikmakend van het materiaal koffiedik.
Doorbreken van onze gewoonten bij het toepassen van materialen in producten kan leiden tot nieuwe belevingen. Hierop zullen we ons focussen bij de Beleving van alternatieve materialen op 21 maart.

Duurzaamheid
Vaak is de ontwikkeling van alternatieve materialen gericht op circulariteit en beperking van het gebruik van fossiele grondstoffen. Dit is geheel in lijn met de gedachten van Thomas Rau die op 29 januari jl. een presentatie hield op dezelfde locatie als waar deze Beleving zal plaatsvinden. De aarde is een gesloten systeem betoogt Rau en we moeten ons als mensheid dan ook beperken tot activiteiten die omkeerbaar zijn. Gebruik van fossiele grondstoffen is niet omkeerbaar. Een gebouw moet volgens architect Rau worden opgevat als een materialenbank. Een bank waar materialen tijdelijk in ‘belegd’ worden. Op het moment dat de materialen geen ‘rendement’ meer opleveren worden ze belegd in een andere bank c.q. gebouw. Soms zal de nieuwe toepassing ‘ongewoon’ zijn. Thomas Rau gebruikt, bijvoorbeeld, afgeschreven houten pallets als gevelbekleding. Een door hem ontworpen bedrijfsgebouw in Duiven bestaat voor 80% uit hergebruikte materialen.

De entree is 10 euro. Dit ter dekking van onkosten en cadeaus voor sprekers.
U kunt uw bijdrage voldoen op de bijeenkomst. U ontvangt dan ook een factuur.

Spreker(s)

Jan Siebers
Wim Poelman
Iris van Wijk
Inge Oskam
Rogier ten Kate

Locatie

Hogeschool van Amsterdam

Weesperzijde 190, 1097 DZ Amsterdam

Organisator

Industrieel Ontwerpen

MaterialDesign / Innovatieve Materialen

Naam en contactgegevens voor informatie

MaterialDesign via onderstaand e-mailadres

info@materialdesign.nl

Website MaterialDesign

Aanmelden via

MaterialDesign via e-mail

info@materialdesign.nl