MRB-leden op bezoek bij Dow Terneuzen

Dow Terneuzen ligt, voor degene die uit het noorden komen, aan het eind van de Westerscheldetunnel. Tijdens ons bezoek was de tunnel precies op het moment dat we er door wilden, een half uur afgesloten. Ook de bus die ons over het terrein zou rijden stond voor de tunnel vast. Dit heeft het programma een beetje verstoord, maar dat werd door de mensen van Dow flexibel opgelost.

Dow Terneuzen is een zeer grote locatie, je praat over 440 ha. Het is de op één na grootste productielocatie van The Dow Chemical Company in de wereld. De drie carckers met een 30 tal kraakfornuizen vormen het hart van de installatie. Deze fornuizen worden gevoed met nafta of indien nodig met lpg. Kraakproducten zijn: ethyleen, propyleen, butadieen en benzeen, gebruikt voor veel kunststoffen en chemicaliën. De capaciteit aan ethyleen is de grootste met 1.810.000 ton/jaar.

Omdat het een bijeenkomst was van leden van de KIVI vakafdeling Meet-, Regel- en Besturingstechnologie werd door Andre Schepens  ingegaan op de migratie van een eigen Proces Control Systeem (PCS) naar een op de markt gekocht systeem. Dow is in de 60-tiger jaren begonnen met de ontwikkeling van een eigen PCS, het MOD 1 (Manufacturing Operating Discipline). Dit systeem is verder doorontwikkeld tot MOD 5. In 2000 is besloten te stoppen met de verdere ontwikkeling van dit eigen systeem en is op de markt gekeken naar systemen die aan de eisen van Dow voldoen. Nu wordt het MOD 5 systeem gefaseerd vervangen, door onder andere een ABB systeem. De software implementatie gebeurt onder auspiciën van Dow.

Voor de lunch werd door Paul van Kouteren uitgelegd wat we tijdens onze bustoer zoal te zien zouden krijgen. Je begrijpt dat je zo’n terrein niet even te voet rond gaat, om veiligheidsredenen mag dat ook niet.

’s Middags was het zover, we reden met de bus langs de verschillende installaties en zagen hoe groot de drie Crackers wel waren. Ook zagen we de verschillende polyethyleen fabrieken en andere installaties. De Braakmanhaven werd niet vergeten. De nafta en lpg wordt namelijk per schip aangevoerd.

De laatste lezing ging over de vergroening van het productieproces. Op dit moment geven de kraakfornuizen een grote CO2 uitstoot. Lauren Versagli vertelde onder andere  hoe de roadmap om dit volledig terug te brengen naar nul eruit ziet. “Kraakfornuizen” elektrisch verhit en windturbines voor de opwekking van de elektriciteit die hiervoor nodig is. De fornuizen zien er dan compleet anders uit.

Ter afsluiting gingen we naar de kroeg, het Dow café in de plaats Terneuzen. Dit wordt gerund door vrijwilligers. Het was een mooie en leerzame dag. Op de foto kunt u zien dat er ook een groot aantal studenten aanwezig was, jong KIVI.

Omschrijving

Dow Terneuzen is de op één na grootste productielocatie van The Dow Chemical Company in de wereld en de grootste vestiging van Dow in de Benelux. De naftakrakers vormen het hart van de vestiging. Hier worden de grondstoffen nafta en lpg omgezet in ethyleen, propyleen, butadieen en benzeen. Dit zijn de belangrijkste bouwstenen voor veel kunststoffen en chemicaliën. Ook het hoofdkantoor van de Benelux, één van de grootste onderzoeksafdelingen van Dow Europa en het Business Process Services Center (BPSC) zijn in Terneuzen gevestigd.

Locatie

DOW Benelux B.V.

Herbert H. Dowweg 5, 4542 NM HOEK

Organisator

Meet-, Regel- en Besturingstechnologie

 

Naam en contactgegevens voor informatie

Gerard Thomas

gerard.thomas@hetnet.nl