Waardevolle technologieën hebben soms wat rijping en een nieuw elan nodig. Dat was ook het geval met de hydraulische waskolom (HWC). TNO heeft de HWC technologie gedurende 20 jaar ontwikkeld en gevalideerd. Om de opschaalbaarheid aan te tonen zijn in die periode twee commerciële installaties afgeleverd. De spin-out SoliQz brengt de HWC nu op de markt.

Waardevolle technologieën hebben soms wat rijping en een nieuw elan nodig. Dat was ook het geval met de hydraulische waskolom (HWC). TNO heeft de HWC technologie gedurende 20 jaar ontwikkeld en gevalideerd. Om de opschaalbaarheid aan te tonen zijn in die periode twee commerciële installaties afgeleverd. De spin-out SoliQz brengt de HWC nu op de markt.

Sinds eind 2013 heeft TNO deze technologie volledig zelfstandig aan de markt gelaten via de spin-out SoliQz. De startup SoliQz wordt getrokken door Nicolaas Viets en Dirk Verdoes, die bij TNO gedurende vele jaren de trekker van de HWC activiteiten was.

 

Bij het afkoelen van een onzuiver vloeibaar mengsel tot beneden zijn vriespunt ontstaan meestal erg zuivere kristallen. De onzuiverheden blijven achter in de vloeistof, ook wel moederloog genoemd. In de HWC worden de kristallen gescheiden van de moederloog én gewassen in één kolom. De kristallen en moederloog komen bovenin de HWC binnen. De moederloog verlaat halverwege de HWC via in filterpijpen geplaatste filters. De tegengehouden kristallen vormen een poreus gepakt bed. Boven het bed ontstaat een hydraulische druk, die het bed continu naar beneden transporteert. Aan de onderkant van de HWC wordt het bed opgebroken en de kristallen gesmolten.

Deze smelt is het product van de HWC waarvan een klein deel als wasvloeistof in tegenstroom weer in het bed wordt gebracht. Het wassen houdt de verontreinigingen uit de moederloog tegen. Daardoor is het HWC product heel zuiver. De wasvloeistof verlaat HWC niet via de filters, omdat het uitkristalliseert op koude kristallen. Door te wassen met de eigen smelt wordt bespaard op aanschaf en recuperatie van een extern oplosmiddel. Door de lage temperatuur en de hoge selectiviteit is het proces ook heel energievriendelijk. In een werkende HWC zijn 3 zones te onderscheiden: voedingssuspensie, poreus bed met moederloog en schone kristallen in contact met zuivere wasvloeistof.

SoliQz is nu onderdeel van de Amerikaanse appratenbouwer Armstrong Chemtec, dat onder andere industriële kristallisatoren levert. Deze kunnen prima gekoppeld worden met de SoliQz waskolom, zodat een compleet zuiveringsproces geleverd kan worden. De HWC kan echter ook worden toegevoegd aan een bestaand kristallisatieproces , wanneer het product uit de kristallisator nog niet zuiver genoeg is. Jullie kunnen SoliQz bezoeken bij PlantOne in Rotterdam. www.soliqz.com