Artificial Intelligence: Visie, toepassingen en uitdagingen
We zijn er trots op dat het KIVI Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs je mag uitnodigen voor ons jaarlijkse congres Artificial Intelligence "Visie, toepassingen en uitdagingen" waar we vanuit verschillende invalshoeken onder moderatie van niemand minder dan onze vice voorzitter Petra-de Weerd-Nederhof dieper ingaan op de fascinerende wereld van AI en de impact die het heeft op onze samenleving.
We zullen de visie achter AI bespreken, de verschillende toepassingen die momenteel worden ontwikkeld en de uitdagingen die nog moeten worden overwonnen.
Voor we van start gaan licht Diana van den Heuvel, onze voorzitter van KIVI Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs het belang en de meerwaarde van dit netwerk toe.
Waarom deelnemen?
- Inspirerende Sprekers: Ontmoet en luister naar boeiende presentaties van topvrouwen in de AI-industrie. We hebben een indrukwekkende line-up van experts, waaronder Meike Nauta (AI-consultant bij Datacation), Phaedra Kortekaas (Managing Director Benelux bij SAS), Nadine Roijakkers (Professor of Open Innovation, OU) en Maartje Wise (Business Unit Directeur bij Royal HaskoningDHV).
- Innovatief Programma: Laat je inspireren door de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van AI. Ons programma biedt diepgaande sessies, interactieve workshops, en levendige paneldiscussies die je kennis zullen verrijken en je professionele netwerk zullen uitbreiden.
- Netwerkmogelijkheden: Dit congres biedt een unieke gelegenheid om te netwerken met andere vrouwelijke ingenieurs en AI-professionals. Wissel ideeën uit, maak nieuwe contacten, en versterk je professionele relaties in een ondersteunende en stimulerende omgeving.
- Toekomstvisie: Verken hoe AI de toekomst van techniek en verschillende industrieën zal vormgeven. Ontdek hoe je deze inzichten kunt toepassen in je eigen werk en carrière.
Programma
13:00-13:30 uur Inloop
13:30-13:40 uur Welkom, introductie en inleiding door Phaedra Kortekaas en Diana van den Heuvel
13:40-14:10 uur AI van experiment naar adoptie / scaling up door Phaedra Kortekaas
14:10-14:20 uur Q&A met eerste reactie van Sabine Batenburg
14:20-14:50 uur Toepassing, ervaringen en uitdagingen in een specifieke sector door Maartje Wise
14:50-15:00 uur Q&A met eerste reactie van Hanneke van der Klis
15:00-15:15 uur Break
15:15-15:45 uur AI: explainabled, responsible, ethical door Meike Nauta
15:45-15:55 uur Q&A met eerste reactie van Lisa de Graaf
15:55-16:25 uur De impact van AI op diversiteit en inclusie door Nadine Roijakkers
16:25-17:00 uur Panel discussie Diversiteit en Inclusie
17:00-18:00 uur Borrel en bites
Diana van den Heuvel is al meer dan 20 jaar werkzaam in de transformatie van de energie sector, eerst in de liberalisering en nu in de energietransitie. Zij heeft ruime internationale ervaring opgedaan in zowel gereguleerde als commerciele bedrijven op het gebied van Accountmangement, Sales, Marketing, Trading, Programmamanagement, Operations en Strategie. In haar huidige rol als Corporate Account Director bij Siemens Energie is ze verantwoordelijk voor de strategische en technische ontwikkeling van Key Accounts.
Naast haar huidige rol zet Diana zich al tientallen jaren in voor meer diversiteit en een hoger aandeel van vrouwen in senior rollen in het bedrijfsleven. Dit doet zij via haar voorzittersrol in CIGRE Nederland en via haar voorzittersrol In het Netwerk van Vrouwelijke Ingenieurs van KIVI.
Phaedra Kortekaas is Managing Director Benelux bij SAS Institute, een wereldleider in analytics en AI-oplossingen. Met meer dan 20 jaar internationale ervaring in digitale transformatie, B2B-verkoop, consultancy en P&L-leiderschap, richt ze zich op data- en AI-gedreven bedrijfswaarde. Bij SAS leidt ze een groeistrategie met data en AI.
Phaedra is voorzitter van de American Chamber of Commerce in Nederland (AmCham), waar ze Amerikaanse bedrijven in de Nederlandse markt ondersteunt en trans-Atlantische samenwerking bevordert. Eerder was ze Senior Partner bij IBM Consulting en begon haar carrière bij PwC Consulting. Ze heeft een PhD in neurowetenschappen, een Master in menselijke biologie, een MBA van Henley Management School, en een BSc in maritieme techniek.
Phaedra is gepassioneerd over het gebruik van data en AI voor het algemeen welzijn en wil een rolmodel zijn voor vrouwelijk talent in de technologiesector.
Al ruim 24 jaar werkt Maartje Wise voor Royal HaskoningDHV en sinds 2 jaar is ze verantwoordelijk voor de ecologie en watersysteem activiteiten in Nederland. Haar focus zal zijn om te kunnen bijdragen aan een veilige, gezonde en klimaatbestendige samenleving. In haar woorden: “Onze snel veranderende wereld, met complexe maatschappelijke uitdagingen, vraagt om duurzame, integrale en inclusieve oplossingen. Die ontwikkelen we in de ‘gouden driehoek’, samen met de wetenschap en publieke partners. Onze Ephyra®-technologie is een treffend voorbeeld. Daarmee wordt het mogelijk om kosteneffectief meer slib te vergisten en tot 75% meer biogas te produceren. Ik verheug me erop om mijn bijdrage te leveren.
Dr. Meike Nauta behaalde haar doctoraat in de informatica cum laude aan de Universiteit Twente en heeft zich gespecialiseerd in uitlegbare kunstmatige intelligentie (explainable AI). Geïnspireerd door haar visie op verantwoord AI-gebruik, ontwikkelde ze AI-modellen voor geautomatiseerde beeldanalyse die van meet af aan uitlegbaar zijn ontworpen. Haar onderzoek en inzet voor diversiteit in de IT-sector zijn met meerdere prijzen erkend. In haar rol als senior data scientist en AI-consultant bij Datacation past ze haar diepgaande theoretische kennis toe om impactvolle en verantwoorde AI-innovaties in de praktijk te realiseren.
Nadine Roijakkers is hoogleraar Open Innovatie en heeft zowel in de academische wereld als in de praktijk een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het vakgebied innovatie management. Haar inaugurele rede, die haar uitgebreide onderzoek en inzichten in open innovatie behandelt, is te downloaden via www.ou.nl/nadineroijakkers. Na haar studie Innovatie Management en Strategie & Organisatiekunde aan de Universiteit Maastricht, promoveerde ze aan de United Nations University/MERIT met een proefschrift over interorganisationele samenwerkingsverbanden ten behoeve van innovatie in de farmaceutische biotechnologie. Nadine heeft gewerkt voor de Europese Commissie, de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Hasselt en was jarenlang executive business consultant bij ATOS-KPMG Consulting. Ze heeft talloze invloedrijke artikelen gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften en heeft als gastredacteur en co-redacteur belangrijke werken over open innovatie en duurzame innovatie samengesteld.
Onze eerste reactie spreeksters
Mijn naam is Sabine Batenburg en ik heb een achtergrond in civiele techniek. Momenteel werk ik bij Nectaerra, een hydrologisch bedrijf, en bij aannemer VSF. Naast mijn professionele werkzaamheden ben ik actief in twee besturen: het Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs (NVI) en Young KIVI Engineers (YKE).
Tijdens mijn werk houd ik mij veel bezig met programmeren en maak ik regelmatig gebruik van tools zoals Copilot en ChatGPT. Deze AI-assistenten spelen een steeds grotere rol in mijn dagelijkse werkzaamheden en helpen mij om efficiënter en effectiever te werken.
Lisa de Graaf is adviseur digitale transformatie in het openbaar bestuur bij Berenschot. Lisa heeft een achtergrond in New Media & Digital Culture met een specialisatie in data & society. Ze was voor haar werk bij Berenschot werkzaam bij de Data School van de Universiteit Utrecht als onderzoeker en docent, en als projectmanager van de Datawerkplaats. Ze deed daar onderzoek naar datagedreven werken bij gemeenten, de impact van data op de maatschappij en gaf workshops in data ethiek met behulp van De Ethische Data Assistent (DEDA). Bij Berenschot geeft Lisa onder andere veel trainingen rondom digitale ethiek, datagedreven werken, gegevensmanagement en de verantwoorde toepassing van AI aan zowel ministeries, gemeenten en waterschappen.
Dr. Ir. Hanneke van der Klis werkt ruim 25 jaar bij het onderzoeksinstituut Deltares. Met haar achtergrond in de Toegepaste Wiskunde heeft ze zelf veel ervaring met data, software en modellen in het waterbeheer. Vanuit haar rol in het management team van Deltares is ze al jaren betrokken bij de ontwikkeling van sleuteltechnologieen, data science in het bijzonder, in de watersector. Tegenwoordig is ze verantwoordelijk voor de digitale transformatie van Deltares, waarbij het gebruik van AI in de wereld van water en ondergrond een belangrijk onderwerp is.
Locatie
Ter ere van het jaarcongres zijn we te gast bij het prachtige SAS Institute B.V.
SAS Institute is een toonaangevend bedrijf op het gebied van analytische software en oplossingen. Het biedt een breed scala aan producten en diensten die bedrijven helpen om data te analyseren, inzichten te verkrijgen en data gedreven beslissingen te nemen. Van geavanceerde analytisch en voorspellende modellen tot klantintelligentie en fraudedetectie, SAS ondersteunt organisaties wereldwijd bij het verbeteren van hun prestaties en het beheren van risico's.