De vloeibare samenleving
Download de presentatie onder Documenten.
Op dinsdag 13 november 2018 organiseert de Afdeling Techniek, Maatschappij & Economie een openbare lezing met een boekpresentatie van Peter Hagedoorn gevolgd door een discussie:
De vloeibare samenleving
Hoe digitalisering en globalisering de wereld veranderen
In slechts enkele decennia zijn âde economieâ en âde samenlevingâ gedigitaliseerd. Elke burger kan op ieder moment weten wat er (waar ook ter wereld) gebeurt en is 24/7 âonlineâ. Dit alles heeft enorme effecten op de manier waarop samenlevingen functioneren. Niet langer is de fysieke wereld van alle dag (de bakker, de boer) het belangrijkste, maar vormt de digitale wereld feitelijk de wereld waarin steeds meer mensen letterlijk werken en deels leven. Er komt als het ware een digitale laag over de klassieke wereld heen, die alles met alles verbindt en daardoor tevens âkortsluitingenâ creĂ«ert in de klassieke manier van leven.
Te weinig wordt nog door beleidsmakers, ondernemers en politici beseft dat die nieuwe digitale wereld een soort (wetteloze) eigen wereld aan het worden is, die letterlijk alles overhoop haalt in de klassieke wereld. De âwetteloosheidâ maakt enerzijds dat er krachtige vernieuwingsimpulsen uitgaan van de digitalisering en internet. Doordat alles wordt âopgeschudâ verandert er op dit moment heel veel en ontstaan mogelijkheden die er voorheen niet waren. Anderzijds creĂ«ert de digitalisering ook ruimte voor misbruik. Cybercrime neemt razendsnel, wereldwijd toe en overheden ontdekken steeds meer hoe ze andere landen digitaal de voet dwars kunnen zetten. Dus: die digitale wereld behoort, net als de klassieke samenleving, of een klassieke infrastructuur, bestuurd en geregeerd te worden, want anders kunnen de gevolgen voor de samenleving zeer groot en wellicht desastreus zijn.
In het boek De vloeibare samenleving maakt Peter Hagedoorn echter duidelijk dat klassieke âoplossingenâ niet werken voor de digitaliserende samenleving en dat deze daarom een eigen bestuurlijke ordening moet krijgen, die anders zal zijn dan de klassieke politieke structuren. Nationale grenzen werken niet meer in een digitale wereld: net zoals milieuverontreiniging niet stopt bij een nationale grens, net zo min stoppen bits en bites bij de grens: de digitale wereld creĂ«ert per definitie een steeds internationalere en globale wereld. Het wordt tijd dat politici en beleidsmakers gaan werken aan nieuwe bestuurlijke modellen voor deze digitale samenleving.
Wij stellen het bijzonder op prijs u op deze avond te kunnen verwelkomen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De inloop is vanaf 19.45 uur. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via de website.
Spreker(s)
Peter Hagedoorn is opgeleid als natuurkundig ingenieur en heeft een loopbaan gevolgd waarbij hij afwisselend heeft gewerkt voor de publieke sector en het bedrijfsleven. Zo werkte hij bij Shell, het Ministerie van Economische Zaken, Bull-Nederland, RAET, Hagemeyer en Océ. Daarnaast was hij de eerste voorzitter van het CIO-Platform Nederland, in welke hoedanigheid hij tevens in de Board zat van de European CIO Association. Later werd hij benoemd tot Secretaris-Generaal van deze organisatie.