Energie in 2030
Omschrijving
Alle energiebronnen die helpen om een dreigende energiecrisis af te wenden, blijken maatschappelijk controversieel. Niet alleen kernenergie, kolencentrales of schaliegaswinning liggen gevoelig. Ook CO2-opslag onder de grond, biobrandstoffen en talloze windenergieprojecten op land stuiten op stevig verzet van burgers, lagere overheden of milieuorganisaties. Het gevolg is maatschappelijke onhelderheid over het energievraagstuk, politieke besluiteloosheid en onzekerheid voor bedrijven en lagere overheden.
Om ook na 2030 schone, betrouwbare en betaalbare energie te hebben, moet Nederland nu al pijnlijke keuzes maken. Maar burgers beseffen onvoldoende hoe urgent het energievraagstuk is. Collectieve kennis kan het begrip van- en draagvlak voor impopulaire beleidsmaatregelen vergroten.
Het huidige energiedebat wordt echter bepaald door zeven breed aangehangen energiemythes, die het zicht op urgentie en oplossingsrichtingen vertroebelen: “De technologie lost het energievraagstuk op.”...“Fossiele energie is op zijn retour.”... “Hernieuwbare energie is oneindig beschikbaar.”.... “Hogere energie-efficiëntie leidt tot minder energieverbruik.”... “De overheid stelt slechts randvoorwaarden aan een vrije markt.”...”We zijn op weg naar CO2-neutraal.”...En: “Nederlandse verduurzaming is duurzaamheid.”
Het Rathenau Instituut roept overheid, markt en milieuorganisaties op om de energiemythes te doorbreken. Duidelijk moet worden dat pijnlijke ingrepen onvermijdelijk zullen zijn. En dat het verstandig is om nu al maatregelen te gaan nemen.
Inloop vanaf 19.30 uur.
Spreker(s)
Jurgen Ganzevles (1976) studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. In 2001 studeerde hij af. Zijn eerste baan was bij een projectontwikkelingbureau voor milieuvriendelijke energie. Daar zag hij met eigen ogen hoe technologische innovaties vaak tegen maatschappelijke grenzen aanlopen. Hij besloot zijn interesse in ‘de sociale kant’ van technologie meer de ruimte te geven. In 2002 begon hij aan een promotietraject: een samenwerkingsverband tussen het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de UT. In zijn proefschrift ‘Technologie voor Mens en Milieu’ (2007) analyseert hij hoe ingenieurs in testopstellingen anticiperen op het latere gebruik van de energietechnologie in de samenleving. Sinds 2007 werkt Jurgen bij het Rathenau Instituut. Hij heeft onder meer gewerkt aan CO2-opslag, lokale energietransities en een burgerforum over klimaatverandering.
De studie ‘Energie in 2030. Maatschappelijke keuzes van nu’, met bijdragen van onder meer het ECN, Ecofys en het Clingendael International Energy Programme (CIEP), is als boek uitgebracht bij Uitgeverij Æneas. De PDF versie is te downloaden via de website van het Rathenau Instituut.
Locatie
KIVI NIRIA-gebouw, Prinsessegracht 23
2514 AP Den Haag
Organisator
Techniek, Maatschappij & Economie
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie via onderstaand e-mailadres.