Long Term Evolution Mobile (LTE-M) is de opvolger van 4G en de voorloper van 5G. Met de live-gang van het nieuwe LTE-M netwerk kunnen zakelijke klanten aan de slag met slimme oplossingen. LTE-M maakt het mogelijk om apparaten aan het internet te verbinden met veel lager batterijverbruik dan gewone 2G/3G/4G- verbindingen. Vodafone heeft overigens al een landelijk dekkend NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT)-netwerk met de mogelijkheid om grotere hoeveelheden data te versturen en te ontvangen. Daarnaast is het ook mogelijk spraak over het netwerk te sturen (Voice over LTE). VodafoneZiggo heeft het landelijke dekkende LTE-M netwerk nu operationeel en stelt dat gesproken communicatie in combinatie met verbonden apparaten toepassing kan vinden in bijvoorbeeld connected slagbomen of liften. De concurrent KPN heeft in maart 2018 al aangekondigd, dat het een landelijk dekkend LTE-M netwerk is geactiveerd.
Vodafone maakt bekend een landelijk dekkend LTE-M-netwerk te hebben uitgerold. LTE-M staat voor long term evolution for machines, een techniek die op een efficiënte manier apparaten met het internet verbindt. LTE-M-technologie is vorige maand door GSMA uitgeroepen tot een fundamenteel onderdeel van 5G-technologie.
John van Vianen (foto), directeur zakelijke markt bij VodafoneZiggo: âWereldwijd legt Vodafone meer dan 65 miljoen verbindingen tussen apparaten, elke twee weken komen daar Ă©Ă©n miljoen verbindingen bij. Met LTE-M verbreedt Vodafone het IoT-portfolio voor klanten, waarmee het telecombedrijf als eerste het meest complete radionetwerk voor Internet of Things-diensten aanbiedt. Vodafone zet daarmee opnieuw een belangrijke stap in de ontwikkeling van 5G, waarbij de snelheid en betrouwbaarheid van het netwerk verder wordt vergroot. Zo blijven wij constant investeren in het ânext generation networkâ.â
VodafoneZiggo laat weten dat er op dit moment al met âechte toepassingenâ wordt getest op zijn Nederlandse LTE-M-netwerk. Zo zou IoT-specialist Conneqtech samen met Vodafone energiezuinige LTE-M-oplossingen voor stadsfietsen testen. Met die toepassing kan een eigenaar zijn fiets traceren en beveiligen. Samen met verzekeraar Axa levert Conneqtech momenteel al slimme sloten aan e-bikes van het merk Sparta via het Vodafone-netwerk. VodafoneZiggo: âDeze putten hun energie uit de batterij van de e-bike. Met LTE-M-technologie is dat niet meer nodig.â
Visie en strategie
Benieuwd naar de achterliggende IoT-visie en -strategie van VodafoneZiggo? Dan wordt u op de wenken bediend. Kijk en luister naar het exclusieve video interview dat IoTJournaal onlangs heeft gehad met Marcel Kool,country manager IoT Vodafone Nederland.
Nadere uitleg over LTE-M
Een van de nieuwe technische standaarden voor IoT toepassingen zijn de zogenaamde LTE-M modules (afkorting voor Long Term Evolution (4G), categorie M1), die specifiek gebruikt worden voor Machine-to-Machine applicaties. LTE an sich is de generieke term voor het geheel van 4G â zo is, bijvoorbeeld, de versie die door je smartphone gebruikt wordt categorie 6.
LTE-M is een van de twee antwoorden van de 3rd Generation Partnership Project (3GPP), een overeenkomst tussen verschillende telecommunicatiestandaarden, op de toenemende populariteit van IoT netwerktechnologie â met NB-IoT als zijn broertje. Het vertegenwoordigt een draadloos netwerk waarbij Internet of Things applicaties direct verbinding kunnen maken met een 4G netwerk, zonder dat daar een gateway voor nodig is; wat wel vereist is voor bijvoorbeeld LoRa.
Het werkt op batterijen, wat het meer flexibiliteit geeft en voordeliger maakt. In vergelijking met NB-IOT is LTE-M als enige wel in staat tot nagenoeg real-time datatransmisse, en kan het ook âon-the-goâ data doorgeven: een vaste locatie is geen vereiste. In nagenoeg real-time worden zo bijvoorbeeld updates over locatie doorgegeven.
LTE-M is al vanaf zijn lancering met name prominent aanwezig in de Verenigde Staten, en wordt daar vaak toegepast; in tegenstelling tot NB-IoT, die met name in Europa bijzonder populair is.
Voordelen
- Altijd een enorme plus; de technologie en devices zijn relatief goedkoop. Devices kunnen met een 4G netwerk verbonden worden door middel van speciale chips, die minder duur zijn om te maken: dit omdat ze half duplex zijn en een smallere bandbreedte hebben.
- Infrastructuur is reeds aanwezig: de meeste LTE zendmasten kunnen geĂŒpgraded worden om ook LTE-M te ondersteunen, wat het zeker voor netbeheerders een zogenaamde no brainer Het platform bestaat al; en het upgrade-proces is relatief simpel.
- De langere levensduur van de batterij maakt het een efficiĂ«nte module. Zo kunnen de met LTE-M verbonden devices in een zogenaamde âdeep sleepâ modus gaan, Power Savings Mode (PSM) genaamd, of alleen periodiek wakker worden terwijl ze verbonden zijn, de Extended Discontinuous Reception (eDRX) mode. De geprojecteerde levensduur op een 5WH batterij is zoân 10 jaar.
- Lagere servicekosten: aangezien de belasting van LTE-M devices op het 4G netwerk een stuk lager is â de maximale gegevenssnelheid is 100 kbits/seconde â kunnen contracten aangeboden worden die dichterbij de prijzen van het oude 2G M2M netwerk liggen dan bij reguliere 4G prijzen.
- Enorme toepasbaarheid: deze Machine-to-Machine technologie dient zo breed toepasbaar te zijn, dat het nagenoeg alle devices ondersteunt: van slimme meters tot aan verkoopautomaten en van autovlootbeheer tot aan veiligheids- en medische apparatuur.
Als voordeel geeft KPN verder nog aan dat het toekomst bestendig is: LTE-M biedt een goedkoper alternatief op de al bestaande 4G M2M modules en is een duurzamer, effectiever alternatief van 2G en 3G M2M oplossingen.
Toepassingen
- Sensoraansluiting en -werking. Voor bedrijven die sensoren gebruiken als cruciaal onderdeel van hun bedrijfsvoering (bijvoorbeeld als monitoring van de koudeketen), zou het enorm schelen als er niet langer via WiFi of een gateway verbonden dient te worden. Het idee dat een sensor uitgerust kan worden met een batterij met een lange levensduur, waarna het vervolgens âgewoon werktâ, is een enorm aantrekkelijke.
- Geautomatiseerde aflezingen van meters. Door de hoge kosten die meekwamen met voorgaande technologieën, hebben netwerk-gebaseerde modules flink ingeboet op populariteit. Nu goedkopere chips voor veel minder geld ook verbinding kunnen maken, zullen steeds meer meters verbinding maken met LTE-M voor het in real-time doorgeven van laatste metingen.
- Hybride oplossingen voor het lokaliseren van goederen en apparatuur, die gebruikmaken van korte afstand verbindingen zoals Bluetooth, gecombineerd met backhaul via LTE-M, zijn een gegarandeerde hit met dit netwerk.
IoT-netwerken vergeleken
Organisaties die een IoT-toepassing willen uitrollen, kunnen last krijgen van keuzestress. Niet alleen wat betreft hardware en cloud platforms, maar ook als het gaat om de te gebruiken draadloze netwerkinfrastructuur. Om de keuze eenvoudiger te maken, hebben wij een overzichtelijke, zij het technisch georiĂ«nteerde, vergelijking van de verschillende standaarden klaar staan om te downloaden (20 paginaâs, 2,84 Mb, PDF).
Video: âWat kun je nou eigenlijk met IoT?â:
Wat kun je nou eigenlijk met IoT?
De verschillen tussen LTE-M en IoT
Webinar: Dit zijn de verschillen tussen LTE-M en NB-IoT
Deze uitleg is specifiek bedoeld voor ICTâers, telecommers of anderen met een diepgaande technische kennis & interesse. Bent u er nog? Ja? Dit webinar gaat over de verschillen tussen draadloze netwerktechnologieĂ«n LTE-M en NB-IoT.