Omschrijving

Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern is begin van de vorige eeuw gebouwd (om precies te zijn van 28 augustus 1917 - 1 april 1919) en was decennia lang een van de acht stoomgemalen in het Land van Maas en Waal die voor de afwatering zorgden. Het ontwerp is van het ingenieursbureau "Van Hasselt en De Koning" uit Nijmegen, het oudste nog bestaande ingenieursbureau in Nederland, dat tegenwoordig onder de naam Royal Haskoning bekend staat.
In 1967 werd het gemaal buiten gebruik gesteld en het werk werd overgenomen door het iets verder gelegen dieselgemaal Bloemers. De Kromhoutmotoren van dit gemaal zijn in 2003 vervangen door elektromotoren en het gemaal werkt geheel automatisch.

De Tuut is het enige van de 34 stoomgemalen in het Gelders rivierengebied dat bewaard is gebleven. Dit is gebeurd dankzij de Monumentenstichting Baet en Borgh die het totaal vervallen gemaal in 1984 van het polderdistrict kocht met de intentie om het weer in oude glorie te herstellen. De restauratie en de exploitatie van het gemaal is in handen van de Projectgroep Stoomgemaal De Tuut. De Monumentenstichting Baet en Borgh en de projectgroep Stoomgemaal De Tuut bestaan uitsluitend uit onbetaalde vrijwilligers.

Ondanks een chronisch geldgebrek, vooral in de jaren tot 1997, wisten de vrijwilligers van Baet en Borgh samen met sponsors van het eerste uur de hoogst noodzakelijke restauratiewerkzaamheden aan de gebouwen te realiseren. Dankzij de medewerking van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is in 1997 de schoorsteenpijp geheel herbouwd en kwam er geld beschikbaar voor het voltooien van de restauratie. Op dat moment werd ook begonnen met de revisie van

De zeer enthousiaste project groep is bereid gebleken om de Stork-Stumpf gelijkstroom stoommachines tijdens de KIVI NIRIA bijeenkomst op te starten.
Of een van de twee gemaalpompen (eveneens fabrikaat Stork Hengelo) in bedrijf zal zijn is afhankelijk van een bedrijfstest na de afronding van uitlijn werkzaamheden.
Tevens zal dan een uitgebreide toelichting worden gegeven waar de installatie verder uit bestaat, waarbij technische details zeker niet zullen worden vergeten.

13.30 uur Ontvangst koffie met gebak
14.00 uur Inleiding vereniging / stichting door Jan Reijnen
14.10 uur Geschiedenis gemaal door Jan Reijnen
15.00 uur Beschrijving installatie door Henk Buiteman
15.45 uur Rondleiding met werkende machine (mogelijk op toerenbrengen in
aanwezigheid publiek)
16.45 uur Afsluiting met mogelijkheid voor vragen en drankje

Locatie

De Tuut 1, 6629 AA, Appeltern

Organisator

Werktuigbouwkunde

Naam en contactgegevens voor informatie

ing. Njord van Erck, t: 06 46081951 of via onderstaand e-mailadres:

n.van.erck@wxs.nl