KIVI 3D print eindevent: de toekomst van 3D printen
Op 13 april gaan we op bezoek bij Hogeschool Zuyd. Tijdens dit event zal de prijs worden uitgereikt voor de 3D print challenge! Daarnaast zal Django Goffin een lezing geven over de topologische optimalisatie van FDM 3D-printen. Meer details over deze lezing vind je onderstaand. Wil jij erbij zijn en weten wie de winnaar is van de 3D print challenge? Ben jij benieuwd hoe topologische optimalisatie werkt? We sluiten af met een borrel, zodat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Ben jij al nieuwsgierig? Meld je dan snel aan! Het aantal plekken is beperkt, dus wees er snel bij!
Samenvatting
Topologische optimalisatie: het klinkt leuk, maar wat kun je er nou precies mee? Deze methode, waarbij middels FEM-analyse overbodig materiaal verwijderd kan worden uit een model, is goed te combineren met de vormvrijheid van het (FDM) 3D-printen en kan daarmee voor iedere ingenieur van toegevoegde waarde zijn, In het eerste deel van deze lezing wordt uitleg gegeven over een algemene en een specifieke methode om TO toe te passen binnen het 3D-printen. Ook wordt er gewezen op de grote beperking van deze methode, waar in de toekomst hopelijk verbetering in komt. Binnen het 3D-printen zijn er vele varianten en mogelijkheden, waarbij FDM (Fused Deposition Modeling) oftewel filamentprinten de meest toegankelijke is. Deze methode heeft soms nadelen, die opgelost kunnen worden door een alternatieve methode die nu nog in de kinderschoenen staat: Fused Granulate Fabrication, oftewel granulaatprinten. In het tweede deel van deze lezing worden aan de hand van twee praktijkcasussen (Shap3DUp en Formula Student) praktijkvoorbeelden gegeven waar granulaatprinten een uitkomst kan bieden - en waarom granulaatprinten uitdagend kan zijn voor zowel tekenaar als printer.
Spreker
Django Goffin is bij Zuyd Hogeschool als Mechanical Engineer afgestudeerd door bij DSM een nieuw type 3D-printer te ontwerpen en te bouwen. Na deze studie is hij begonnen als docent bij Zuyd terwijl hij een Master Management & Engineering volgt aan de RWTH Business School. Behalve het afstuderen heeft hij ruim ervaring opgedaan in het 3D-printen door het geven van colleges en verscheidene projecten: zo is hij interne opdrachtgever voor de bouw van een granulaatprinter en heeft hij de Landelijke Recherche ondersteund in onderzoek naar 3D-geprinte vuurwapens.