Mini seminar ENERGIEOPSLAG
Omschrijving
Lezingen:
[1] Welke OPSLAG MOGELIJKHEDEN zijn er
[2] Nieuw type BATTERTERIJEN: ELESTOR & AQUA BATTERY
[3] Effecten op de NETVOORZIENINGEN
[4] Opslag door middel van WATERSTOF
[1] Een overzicht van de toepassingen en de technische mogelijkheden. Sinds ik, Jillis Raadschelders, 15 jaar geleden begonnen ben met modelleren van een hybride auto is energieopslag altijd één van mijn interesses geweest. Het is mijn ervaring dat voor het succesvol commercieel toepassen van energieopslagsystemen, er veel stakeholders bij betrokken moeten zijn. Ik heb vanuit het bestuur van de ESA de eerste commerciële uitrol van grootschalige li-ion systemen meegemaakt en de markt zien ontwikkelen. Vanuit deze ervaring zie ik de relevantie van het verbinden van de verschillende partijen, voor de ontwikkeling van een Europese markt. Vanuit de ESA heb ik als linking pin de Europese organisatie EASE mede opgericht, waar ik nu ook nog steeds als bestuurslid actief ben. Ook in Nederland is het gelukt om alle relevante partijen bijeen te brengen in Energy Storage NL.
[2] Batterijen van de toekomst: Elestor BV is een jonge maar snel groeiende onderneming, actief in de ontwikkeling van opslagsystemen voor elektriciteit voor industriële toepassingen, gebaseerd op het waterstofbromide flowbatterijprincipe. Elestor heeft, met een uniek systeemontwerp, de flowbatterij uitontwikkeld tot een robuust en schaalbaar product, waarvan de opslagkosten per kWh factoren lager zijn dan die van de bestaande technologieën. Als zodanig zal de introductie van Elestor’s technologie een belangrijke rol spelen in de transitie naar een 100% duurzame elektriciteitsvoorziening. AquaBattery B.V., winnaar Herman Wijfelsprijs, categorie Circulaire Economie. Duurzame energiebronnen zoals zon en wind maken een sterke groei door. Echter deze bronnen hebben een periodiek karakter en de energie kan niet optimaal opgeslagen worden. De Blue Battery van Aqua Battery is een batterij die alleen op water en keukenzout werkt.
[3] Netvoorzieningen. De mogelijkheid van decentrale opwekking én opslag van elektriciteit is binnen tien jaar al een redelijk betaalbare optie. Het aantal gebruikers (collectieven) dat geheel in de eigen energiebehoefte kan voorzien, zal groeien. En op langere termijn zal een toenemend aantal gebruikers zijn aansluiting opzeggen. Hierdoor zullen de kosten per aansluiting voor de klanten die (nog) niet van het net af gaan, stijgen. Hoe dit proces zal verlopen is lastig te voorspellen. Op verzoek van Alliander zijn de studenten van de HAN bezig met het bouwen van een simulatie systeem om deze effecten in kaart te brengen.
[4] De mogelijkheden van waterstof als seizoensopslag van elektrische energie. Bij toenemende implementatie van zonne- en windenergie en de overstap naar gasloos (dus elektrisch) verwarmen, zoals dit in de energietransitie voorzien wordt, ontstaat een behoefte aan seizoensopslag van elektrische energie. Waterstof zou hier een rol in kunnen spelen.
Spreker(s)
Dagvoorzitter Guus Pemen TU Eindhoven
Lezingen:
[1] Welke OPSLAG MOGELIJKHEDEN zijn er, Jillis Raadschelders DNV-GL
[2] Nieuw type BATTERTERIJEN: ELESTOR , Guido Dalessi & AQUA BATTERY, Emil Goosen
[3] Effecten op de NETVOORZIENINGEN, Sjef Cobben Alliander
[4] Opslag door middel van WATERSTOF Mascha Smit HAN
Gastvrouw Mascha Smit Lector Duurzame Energie
Locatie
Ruitenberglaan 26, 6826 CC Arnhem
Organisator
Regio Gelderland
Naam en contactgegevens voor informatie
Gerard Thomas