Verduurzamen van bedrijventerreinen
Omschrijving
Hoe zien de bedrijventerreinen eruit in 2030?
Een energieke bijeenkomst waarin u wordt meegenomen in transitie naar een inspirerende en duurzame werkomgeving.
In Nederland werken een groot aantal mensen op een bedrijventerrein of kantorenpark. Veelal gaat het om monotone, functionele terreinen met weinig inspiratie en duurzaamheid. Steeds vaker voorkomende ‘symptomen’ zijntoename van leegstand en verpaupering en stijgende beheerskosten.
Een transitie naar verduurzaming en vergroening is in opgang. Aan de hand van een aantal inspirerende voorbeeldenwordt u vanuit het perspectief van de overheid, de individuele omdernemer en de collectieve aanpak meegenomen in de route daar naar toe.
Programma:
19:15 uur Inloop & ontvangst
19:30 uur Aleida van den Akker, bureau Economische Zaken Provincie Zuid-Holland
Over: de rol van provincie in herstructurering en verduurzaming van bedrijventerreinen. De provincie streeft naar een goede kwaliteit bedrijventerreinen, dat wil zeggen een aangenaam beeld voor de omgeving maar tevens een goede functionaliteit voor de bedrijven die op het terrein gehuisvest zijn. En liefst zo duurzaam mogelijk. Wat wil en kan de provincie om de kwaliteit van de bedrijventerreinen in Zuid-Holland te verhogen? Wat zijn de uitdagingen, wat de dilemma's? Welke instrumenten heeft de provincie tot haar beschikking om de actoren op een bedrijventerreinen er toe te bewegen om maatregelen te nemen.? En leveren die maatregelen ook wat op in de praktijk?
20:00 uur Lennart van der Burg, Business developer Advies en ingenieursbureau Grontmij.
Voor het verduurzamen van een gebied, bijvoorbeeld een bedrijventerrein, is samenwerking essentieel. Er spelen namelijk verschillende belangen en meerdere thema’s zijn actueel. Denk alleen al aan de leegstand van bedrijfspanden, ontwikkeling van duurzame energie en of de ruimtelijke kwaliteit van het bedrijventerrein. Een concrete aanpak vanuit een heldere visie is nodig. Voor een ondernemer is het van belang een aantal fundamentele vragen te stellen. Ben ik in 2030 nog op dit terrein gevestigd? Zo ja, wat is er voor nodig qua voorzieningen? Welk imago /profiel moet dit terrein uitstralen en welke mate van samenwerking is nodig? Aan de hand van een aantal inspirerende voorbeeld projecten geeft Grontmij een antwoord op deze en andere vragen!
20:30 uur Bert Nagtegaal, Senior consultant duurzaamheid en energie Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk.
Deerns zal in gaan op de duurzame technische ontwikkeling van gebouwen op een bedrijven terrein, de mogelijkheden van de toepassing van duurzame opwekkingstechnieken, van collectieve energievoorziening en uitwisseling van energie middels smart grids en de mogelijkheden voor duurzaamheid in de gebruiksfase van het bedrijventerrein. De bijdrage is zowel bedoeld voor ondernemers die hun gebouw individueel duurzaam willen ontwikkelen als voor de totale gezamenlijke aanpak van het gebied en heeft mede tot doel voor de ontwikkeling in een vroeg stadium collectieve duurzame mogelijkheden te identificeren.”
21:00 uur Discussieronde – vragen aan de zaal en experts
Locatie
Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Organisator
Duurzame Technologie
Naam en contactgegevens voor informatie
Leo Henriquez