Bron: Jesse Hameete

Terugkijken IJZERsterke energietransitie met vuurwerk

Deze jaarwisseling werd weer veel vuurwerk afgestoken in Nederland. Maar wist u dat dit vuurwerk ook de oplossing kan zijn voor seizoensopslag van duurzame energie?

Op de Technische Universiteit Eindhoven, onder leiding van professoren Philip de Goey en Niels Deen, wordt namelijk het gebruik van ijzerpoeder (hoofdbestanddeel van sterretjes) als energiedrager onderzocht. IJzer in poedervorm bevat ongeveer twee keer zoveel energie als steenkool en kan mogelijk, met kleine aanpassingen, verbrand worden in bestaande kolencentrales.

Dit verbrande poeder (ijzeroxide) kan weer geregenereerd (opgeladen) worden met behulp van groene waterstof. IJzer, in tegenstelling tot waterstof, hoeft niet extreem onder hoge druk of lage temperatuur opgeslagen te worden om dezelfde energiedichtheid te krijgen. Het is bovendien niet giftig (zoals ammoniak) en ijzer is ruimschoots aanwezig (in tegenstelling tot sommige materialen die worden gebruikt in Lithium-batterijen).

Gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor Statistiek, zal Nederland ongeveer 200 PJ (ongeveer 55 miljard kWh) aan energie op moeten wekken in de zomer, zodat we er in de winter niet koud bij zitten (ervan uitgaande dat we alles lokaal opwekken met zon en wind).

Zo niet, dan zullen we energie moeten importeren uit andere landen dichter bij de evenaar. In beide gevallen gaat dit om enorme hoeveelheden energie. IJzerpoeder is uitermate geschikt voor het seizoensopslag en intercontinentaal transport van duurzame energie.

In deze online lunchlezing zal Conrad Hessels van de Technische Universiteit Eindhoven u in ongeveer 45 minuten “verlichten” over de beloftes die ijzerpoeder voor de Energietransitie in petto heeft!

De spreker:


Conrad Hessels (promovendus Technische Universiteit Eindhoven) heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven. In 2018 is hij begonnen met zijn promotieonderzoek aan dezelfde universiteit. Sinds 2015 is hij ook KIVI-bestuurslid van de afdeling Mechanica. Naast zijn onderzoek bij de TU/e is hij, samen met zijn ouders, eigenaar van een boerderij in Lage Zwaluwe.

Terugkijken E Lunch webinar d.d. 18-01-2023

Interessante links:

TU/e: https://www.tue.nl/en/research/research-groups/power-flow/
Metalot: https://www.metalot.nl/
Iron plus: https://ironfuel.nl/
RIFT: https://www.ironfueltechnology.com/
Team Solid: https://teamsolid.org/