Circulair bouwen
Download hieronder de presentaties:
- Materialen, componenten, ontwerp en exploitatie, presentatie van Wim Poelman
- Circular Economy key to a sustainable Future, presentatie van Bauke Hoekstra Bonnema
- Conferentie Circulaire Economie, presentatie van Nynke Sijtsma
- Weggooien? Mooi niet!, presentatie van Martine Postma
- Kwantificeren van Milieuprestatie, presentatie van Mantijn van Leeuwen
- Urban Mining Collective, presentatie van Michel Baars
VBI-video circulair bouwen met kanaalplaatvloeren:Â https://youtu.be/ea1I028KDRQ. In deze video is de uitbreiding van Agro NRG te zien waarbij de ontwerprichtlijnen zijn toegepast voor remontabel bouwen met kanaalplaten.
Meer tekst en uitleg is ook te vinden op de VBI-website https://www.vbi.nl/nieuws/volledig-circulaire-draagconstructie-met-kanaalplaten
Â
Omschrijving
Het thema van het najaarssymposium 2017 luidt: “Circulair Bouwen”. Dit in aansluiting op het jaarthema “Circulaire Economie” van KIVI als geheel. Circulariteit wordt steeds meer als een noodzaak gezien en is dat terecht? Wellicht wel, want de grondstoffen worden te duur c.q. raken op, de kosten voor afvalverwerking worden te hoog en de ongelijkheid groeit tussen zij die zich wel, en zij die zich niet een flinke milieu-footprint kunnen permitteren.
Een interessante vraag is voorts of we ons moeten beperken tot circulariteit van de toekomstige bouw, of dat men de gehele bouwvoorraad als grondstof voor toekomstige bouw dient te beschouwen.
Elk gebouw is tijdelijk
Circulariteit wordt nogal eens geassocieerd met tijdelijkheid. Moeten we monumentale gebouwen voor de eeuwigheid ontwerpen, of moeten we daar ook een houdbaarheidsdatum aan koppelen? En, zoals Habraken al opperde: de levenscyclus voor draagconstructie, gevels, indeling en installatie kunnen nogal verschillend zijn.
Daarmee komen we op het onderwerp beleid en regelgeving. Evenals bij energie is bij circulair bouwen regelgeving onmisbaar om niet geheel afhankelijk te zijn van individuele belangen in de bouw. Hoe kun je architecten/aannemers dwingen serieus te kijken naar de inzetbaarheid van sloopafval in nieuwbouw. Bijvoorbeeld door aan elke sloopvergunning de plicht te koppelen een inventarisatie uit te voeren van restmaterialen en componenten en deze toegankelijk te maken via een website.
Supply Driven Architecture
Een dergelijke benadering leidt tot interessante uitdagingen. Bijvoorbeeld met betrekking tot validatie. Vooral bij draagconstructies zal er gecertificeerd moeten worden. Gelukkig is er veel technologie beschikbaar om componenten te controleren zoals röntgen, ultrasound, 3D scanning, enzovoort. Voor bekledingen vormen brandveiligheid een punt van aandacht.
Tenslotte zullen architecten op basis van beschikbare gebruikte materialen moeten gaan ontwerpen, waarbij het ontwerp afhankelijk zal zijn van het specifieke aanbod. We noemen dit “Supply Driven Architecture”. Het zal meer creativiteit van de architect vragen en de ontwerpkosten zullen daarmee omhoog gaan. Daartegenover staat dat de materiaalkosten in het algemeen zullen dalen.
Het programma bestaat uit een aantal lezingen van ca. 20 minuten met vervolgens ca. 10 minuten ruimte voor discussie. Klik op de link hieronder voor meer informatie over de sprekers en hun lezingen.
Spreker(s)
Michel Baars
Bauke Hoekstra Bonnema
Dick Hoogendoorn
Paulus Jansen
Mantijn van Leeuwen
Wim Poelman
Martine Postma
Nynke T. Sijtsma
Locatie
Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Organisator
Bouw
Industrieel Ontwerpen
Stichting MaterialDesign
Naam en contactgegevens voor informatie
Wim Poelman, Bestuurslid KIVI Bouw, via onderstaand e-mailadres